3 september 2014

Minister Opstelten op bezoek bij ICT-sector: cybersecurity biedt vooral ook kansen

CYBERSECURITY

Aan het eind van het werkbezoek benadrukte Minister Opstelten vooral de kansen die cybersecurity biedt: “Belangrijke drijvers voor onze economie en maatschappij zijn de toepassing van ICT en de kracht van onze internetinfrastructuur. Ik ben trots op de gedrevenheid van de ICT-sector voor innovatie en voor cybersecurity. Nederland heeft een groot potentieel als safe place to do business. Om dit te bereiken is samenwerking van groot belang.”

In het eerste deel van het sectorbezoek is de minister bij Microsoft geïnformeerd over de inzet van security bij innovatieve toepassingen op het gebied van veiligheid in de stad en bij gevechtsvliegers. Ook werd de minister geïnformeerd over het besluit van Microsoft om Windows XP om veiligheidsredenen te stoppen.

Daarna sprak hij met softwareontwikkelaars van eigen bodem, AFAS, Technolution en VitalHealth over hoe zij omgaan met security. De ondernemers hebben de minister laten zien dat veiligheid van een dynamisch product als software niet in regelgeving te vangen is. Hun boodschap: zorg dat opdrachtgevers in vitale sectoren de juiste afspraken hierover maken met hun leveranciers.

Het tweede onderdeel van het werkbezoek vond plaats bij Schuberg Philis. Hier werd de minister bijgepraat over de rol die ICT-bedrijven spelen bij het beheren en 24/7 draaiende houden van kritische bedrijfsprocessen van vitale sectoren, zoals banken, energiebedrijven en overheidsinstellingen.

Vervolgens ging hij met Nederlandse cybersecurity ondernemers Coblue Cybersecurity, Compumatica en FortyTwo in gesprek over de businesskansen die cybersecurity Nederland biedt. In de gesprekken tussen ondernemers en minister blijkt dat kennis die bedrijven op cybersecurity hebben nog veel meer gebruikt kan worden in het bedenken van oplossingen. Cybersecurity kan de overheid immers niet alleen, dat vraagt om samenwerking met de markt zowel in analyse als aanpak van het probleem.

Aan het einde van het bezoek overhandigde directeur van Nederland ICT Lotte de Bruijn aan minister Opstelten de resultaten van het cybersecurity onderzoek dat Nederland ICT onder haar leden heeft gedaan. Zij benadrukte de belangrijke rol die ICT-bedrijven zien voor de overheid op het gebied van bewustwording en voorlichting, zeker ook in de top van organisaties. Daarnaast gaf zij de minister mee dat ICT-bedrijven vinden dat alleen door samen te werken bedrijven en overheden cyber criminelen slimmer af kunnen zijn. Informatiedeling is hiervoor noodzakelijk.
Nederland ICT heeft minister Opstelten uitgenodigd in het kader van de publiek-private samenwerking tussen overheid en ICT-bedrijfsleven.