26 april 2012

Managing director HP Nederland aan de tand gevoeld

ICT College Tour met Bart Hogendoorn (HP)

In samenwerking met studievereniging STAR van de Erasmus Universiteit Rotterdam organiseerde ICT~Office de vierde editie van de ICT College Tour. Een internationaal gezelschap van studenten kreeg een uur lang de kans om Bart Hogendoorn eens aan de tand te voelen over z’n leven als managing director van HP Nederland. De presentatie was in handen van Philip de Roo.

In een openhartig gesprek met De Roo vertelde Hogendoorn uitgebreid over de niet alledaagse route die hij heeft afgelegd om CEO van HP Nederland te worden. Regelmatig grepen de studenten hun kans om vragen te stellen waarbij zowel het zakelijke als het privéleven van Hogendoorn de revue passeerde. De tips die hij meegaf aan de studenten waren: ontdek wat je goed kunt en stel dit centraal in je dagelijkse werk, zorg voor een positieve houding en houd het simpel. Hogendoorn spoorde daarnaast de studenten aan om voor een loopbaan in de ICT-sector te kiezen. Oftewel: ‘get your asses into IT!’

‘Regie op ICT’ tijdens het jaarcongres Software~VOC en Saas~Cloud Netwerk

In de voormalige Caballero Fabriek in Den Haag stond het thema ‘regie op ICT’ centraal tijdens het jaarcongres van Software~VOC en Saas~Cloud Netwerk van ICT~Office. De aanwezigen kregen presentaties voorgeschoteld over het belang van het certificeren van software en de regie op clouddiensten.

Antonius Sommer (TÜViT) gaf uitleg over de wijze waarop dit gerenommeerde Duitse instituut samen met de Nederlandse Software Improvement Group (SIG) een set van evaluaties en standaarden heeft ontwikkeld voor het meten en testen van de kwaliteit van software. Ook legde hij uit hoe het hiermee samenhangende waarderingssysteem werkt.

Rob Kraaijenbrink (manager Change & Innovatie Vopak) praatte iedereen bij over de wijze waarop z’n bedrijf als wereldspeler de ICT inricht en welke eisen daarbij zowel aan leveranciers als de eigen ICT-organisatie worden gesteld. Voor een bedrijf als Vopak, zo stelde hij, is er geen allesomvattend systeem in de markt en ligt co-creatie vaak voor de hand.

Prof.dr.ing Rini van Solingen (deeltijd hoogleraar TU Delft en CTO Prowareness) schetste de globale ontwikkelingen op het gebied van software engeneering en de rol van SCRUM in dit proces. Hij hield een pleidooi voor het inschakelen van derden als het gaat om het testen van de eigen softwarekwaliteit en het vaker combineren van innovatie en resultaat door vooral kort cyclisch te werken.

Jan Aleman (mede-oprichter en CEO Servoy) hield het publiek voor dat het inventariseren van de mogelijkheden om tot een behoorlijke certificering te komen voor SaaS- en clouddiensten nog maar net is begonnen. Tot nu toe zijn de resultaten vrij chaotisch. Hij noemde de opkomst van cloud de grootste verandering die de softwarewereld tot nu toe heeft gekend en kondigde initiatieven aan om ISV’s te helpen met de omschakeling van hun productenaanbod naar een cloudomgeving.

Paulo Rosado (oprichter en CEO Outsystems) beschreef de problemen voor CIO’s met de zogenaamde Cloud Sprawl. Om de ‘facebook workforce’ uiteindelijk te kunnen bedienen met een ICT-aanbod dat overeenkomt met dat van hun privésituatie, moeten er fundamentele problemen worden opgelost.

Alfred de Jong (Quint Wellington Redwood) gaf een inkijkje in de resultaten van een nog lopend onderzoek naar de regie op de cloud door afnemers van clouddiensten. Verrassend was de uitkomst dat de inzet van cloud computing door de ondervraagde CIO’s vaak wordt gezien als middel voor de inrichting van ‘het nieuwe werken’, dit naast kostenreductie en focus op kernactiviteiten. De meest afgenomen SaaS- en clouddiensten zijn nog steeds mail, filesharing en SaaS-toepassingen voor HRM, sales en projectmanagement.

Katinka Besenbruch (ministerie van EL&I) presenteerde een overzicht van de wijze waarop de overheid zich voorneemt om het gebruik van SaaS- en clouddiensten te bevorderen. Ook sprak zij over de medewerking van de ICT-industrie die hierbij wordt gevraagd.

Bijeenkomst HR-directeurenplatform

Het platform van HR-directeuren van ICT~Office kwam ’s avonds bij elkaar rondom het thema ‘The war for talent – Tekort in 2016’. Vragen die hierbij werden behandeld, waren: naar welke ICT’er zijn we op zoek? En hoe binden we het talent aan ons in een (steeds) flexibelere arbeidsmarkt? Spreker tijdens deze bijeenkomst was Lidewey van der Sluis (Nyenrode Business Universiteit).

Bricks, Bytes en Behavior – Bent u geschikt voor Het Nieuwe Werken?

Symula werkte op 23 en 25 april op een zogenaamde derde werkplek: de MediaCentrale in Groningen. Samen met haar partners richtte Symula zich op Het Nieuwe Werken en de drie relevante B’s op dit gebied: Bricks, Bytes en Behavior. Bedrijven hadden de mogelijkheid een dag of een dagdeel te komen werken in de MediaCentrale. Ook konden zij met elkaar in discussie gaan over Bricks, Bytes en Behavior. Dit gebeurde aan de hand van presentaties van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen. Voor afspraken in en rondom Groningen stelde Symula speciale e-scooters beschikbaar.