12 december 2018

Lotte de Bruijn benoemd tot meest invloedrijke vrouw in tech. Wie volgt?

Lotte de Bruijn is door Opzij benoemd tot de meest invloedrijke vrouw in de categorie tech. Het magazine maakte haar jaarlijkse lijst met de 100 meest invloedrijke vrouwen van Nederland op dinsdag 11 december bekend.

Opzij heeft dit jaar voor het eerst de categorie tech opgenomen in hun lijst, naast meer traditionele categorieën als politiek, cultuur en sport. “Heel goed dat Opzij dit onderwerp op de kaart zet,” zegt Lotte de Bruijn, “En een hele eer dat ik deze eerste lijst met invloedrijke tech-vrouwen mag aanvoeren!”

Enorme kansen voor vrouwen in de digitale sector

“Op dit moment vertegenwoordigen vrouwen maar een kleine 10% van onze sector. Het Europese gemiddelde is twee keer zo hoog. Dat is echt gênant.” zegt De Bruijn. Onder invloed van digitalisering gaat de arbeidsmarkt de komende decennia bovendien sterk veranderen. Beroepen verdwijnen, maar daar komen nieuwe beroepen voor in de plaats. “Daar liggen echt enorme kansen. Niet alleen in onze sector, maar in alle onderdelen van de economie. Mijn oproep aan alle vrouwen is: werk aan je digitale skills. Leer programmeren, of verdiep je op een andere manier in de mogelijkheden van tech.”

Afrekenen met vooroordelen

Er zijn meerdere redenen voor het lage aantal vrouwen in de digitale sector. Maar wat sterk meespeelt is dat er nog veel vooroordelen heersen over ICT en technologie in het algemeen. “We zien technologie als iets voor jongens. Dat begint al op de basisschool. De boodschap aan meisjes is steeds: ga jij maar wat anders doen. Dat is echt compleet achterhaald.” Vrouwen schatten hierdoor hun eigen technische vaardigheden ook structureel te laag in. Zo blijft veel tech-talent helaas onbenut.

“We moeten echt afrekenen met de vooroordelen over digitale technologie,” vindt De Bruijn. “Er liggen voor iedereen kansen in de tech-sector. Of je nu bij wilt dragen aan een duurzame economie, de kwaliteit van de zorg wil verbeteren of een fantastisch nieuw product op de markt wil brengen: je kunt niet om digitale technologie heen.” En omgekeerd staat de digitale sector te springen om een groter en meer divers aanbod aan werknemers. Keer op keer blijkt dat diverse teams leiden tot betere producten.

De Bruijn: “Als invloedrijke vrouw in de tech kan ik hopelijk bijdragen aan een beter beeld van onze sector. Daar ga ik me in ieder geval ook het komende jaar sterk voor inzetten. Deze titel is dan een fantastische steun in de rug!”