5 februari 2015

Kennisnetwerk Groene Software overhandigt 10 best practices Groene IT aan Rijks CTO

DUURZAAMHEID, SOFTWARE

De goed bezochte #KNGS bijeenkomst bij RVO in Den Haag stond in het teken van de 10 best practices en hoe deze kunnen bijdragen aan de ambitie Duurzaam Digitaal 2017 van de overheid. Na de presentatie van voorzitter van #KNGS prof. Joost Visser (SIG) werd de panel discussie ingeleid door Michiel Cuijpers (SIG), secretaris van #KNGS. Robert van der Hoed (HvA) faciliteerde de discussie van het panel met Frank Hartkamp (RVO), Jeroen van der Tang (Nederland ICT), Patricia Lago (VU), Steven Luitjens (Logius) en Jaak Vlasveld (Green IT Amsterdam).

Er werd waardering geuit voor het vele werk dat is verzet in de diverse projecten van het netwerk #KNGS en de manier waarop de inzichten nu zijn samengevat. ICT-bedrijven als SIG, Capgemini, Centric, KPN, Equinix en VMware hebben in de loop der jaren actief bijgedragen aan deze kennisopbouw vanuit de footprint-berekeningen bij onder meer Logius en de Rabobank. Geconstateerd werd dat diverse best practices al worden toegepast in de praktijk, maar dat er hierbij ook nog behoorlijke slagen te maken zijn. Naast de efficiënte ICT gaat het daarbij ook om rationalisatie van de onderliggende processen.

In de daarop volgende discussie werd benadrukt dat er steeds meer technische mogelijkheden zijn om meer grip te krijgen op het energiegebruik en de energiebesparing van ICT. Vervolg onderzoek zoals in het Greening the Cloud project zal zich dan ook vooral richten op de concrete toepassing van enkele van de best practices in praktijk. Doordat hierbij intensief wordt samengewerkt met docenten en studenten van diverse kennisinstellingen wordt een nieuwe generatie ICT-ers hier op voorbereid.

Download hier het document 10 Best Practises voor een groen IT-systeem