30 oktober 2018

Ken je subsidiekansen, heb jij al een WBSO-aanvraag gedaan?

Voor innovatieve projecten is er al lange tijd een interessante subsidiemogelijkheid. Ook voor ICT-bedrijven. De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling die korting biedt op de af te dragen loonbelasting van een bedrijf. Daar kun je gebruik van maken, als je hard kunt maken dat je bezig bent met een innovatief project. Als de subsidie wordt toegekend, bespaar je een hoop kosten.

Waarom?

De subsidie is door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het leven geroepen om innovatie bij bedrijven te bevorderen. Het proces rondom de aanvragen is in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het budget van de overheid voor de WBSO in 2018 is € 1.163 miljoen. Voor 2019 bedraagt het budget € 1.205 miljoen.

Wat valt er onder deze regeling?

De WBSO-regeling is gericht op werkzaamheden die ontwikkelaars voor technische uitdagingen stellen en die een bepaalde mate van technische onzekerheid kennen. In aanmerking komen activiteiten gericht op Research & Development, waarbij eigen medewerkers vernieuwende producten ontwikkelen of nieuwe software programmeren (in talen als Java, C#, Python, etc).

Voor software ontwikkeling houdt dit in dat activiteiten die gericht zijn op implementaties, migraties, beheer en onderhoud niet in aanmerking komen. Innovaties in de back-end van de software waarvoor zelf gecodeerd wordt, kwalificeren doorgaans goed voor de WBSO. De belastingkorting die wordt verkregen, bedraagt ca. € 20.000,- per jaar per fulltime ontwikkelaar of programmeur.

Wanneer kun je een aanvraag indienen?

Aanvragen kunnen doorlopend (maar maximaal drie keer per jaar) worden ingediend. Vrijwel alle type ondernemingen (BV, NV, VoF, eenmanszaak) kunnen WBSO aanvragen, mits de techneuten of programmeurs in loondienst zijn van de onderneming of zelfstandige zijn. Eind november is de deadline om heel 2019 voordeel te kunnen genieten.

Je kunt een aanvraag zelfstandig indienen, maar eventueel ook gebruik maken van een specialist, zoals SUBtracers.