22 november 2017

Blockchain-coalitie brengt juridische vraagstukken smart contracts in kaart

Smart contracts worden op steeds meer terreinen toegepast. Denk aan het delen van zonne-energie met je buren, waarbij de kosten automatisch verrekend worden. Of het oormerken van subsidies om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek belandt. De Blockchain-coalitie heeft nu de juridische vraagstukken hieromtrent in kaart gebracht.

Smart contracts

Dankzij smart contracts kunnen specifieke afspraken direct worden vastgelegd in de software en automatisch worden uitgevoerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Blockchain. In de wet is het gebruik van deze nieuwe technologie niet voorzien. De juridische houdbaarheid van smart contracts is hierdoor niet vanzelfsprekend.

Juridische vraagstukken

Een expertgroep van de Dutch Blockchain Coalition heeft daarom een rapport geschreven waarin wordt uitgelegd met welke juridische vraagstukken organisaties rekening moeten houden bij het gebruik van smart contracts. Ook geven ze aan welke kennis en opleiding nog ontbreken bij organisaties. Het rapport werd vorige week tijdens het ECP Jaarcongres overhandigd aan René Penning de Vries, Boegbeeld van Team ICT.

Download het rapport (pdf)

Over de Dutch Blockchain Coalition

De Dutch Blockchain Coalition is een samenwerkingsverband van vijfentwintig partners uit de financiële dienstverlening (banken, verzekeringen), de sectoren logistiek, energie, veiligheid en ICT, ministeries, de kenniswereld en toezichtpartijen als de Nederlandsche Bank (DNB) en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De coalitie is een initiatief van Team ICT, een platform voor publiek-private samenwerking om de kansen van ICT in (top)sectoren te verzilveren. Namens Nederland ICT is onze voorzitter Jeannine Peek lid van Team ICT.