Jonge ICT’ers helpen politie met inzet AI bij cold cases
De politie gaat kunstmatige intelligentie inzetten om cold cases sneller op te lossen, dat maakten ze vandaag bekend. Daarbij willen ze ook de hulp van burgers en bedrijven inschakelen. Het young ICT-professional (YIP) netwerk van Nederland ICT werd in dat kader uitgedaagd om mee te denken over innovatieve ICT-toepassingen.
Afgelopen vrijdag (18 mei) gingen ongeveer zestig young professionals op de politieacademie in Apeldoorn aan de slag met de ‘challenge’ van de politie: bedenk hoe kunstmatige intelligentie kan helpen om succesvolle cold cases te herkennen. De uitdaging kwam van het Q-team, een startup binnen de politie die zich bezighoudt met innovatieve toepassingen. Jeroen Hammer en Roel Wolfert van Q gaven een uitgebreide introductie. Daarna gingen de YIP-ers in kleine groepjes aan de slag. Ze werden daarbij geholpen door experts van de politie en AI-experts uit het netwerk van Nederland ICT.
Bekijk hier een video van het Q-team waarin de Challenge wordt uitgelegd.
Het winnende idee
Het winnende team pitchte een idee voor case-selectie gebaseerd op technologische ontwikkeling. Dit houdt in dat toenmalige forensische technieken worden vergeleken met het huidige technisch niveau om geautomatiseerd te bepalen welke dadersporen per case kansrijk zijn om opnieuw te onderzoeken. De opdrachtgevers van het Q-team waren enthousiast over alle ideeën en hebben het YIP-netwerk gevraagd om mee te blijven denken.
“We vinden het heel bijzonder dat de politie jonge ICT’ers uitnodigt om samen te werken.” zegt Maarten van der Lee, voorzitter van YIP, “Ik merk dat de YIP-leden zich graag inzetten voor een concreet maatschappelijk probleem. En het is motiverend om te zien dat de politie zo openstaat voor digitalisering.”
De YIP-challenge
Vanuit het motto ‘serious fun’ zet YIP zich graag in voor de maatschappij. Met de Challenge laten de leden van YIP zich elk jaar uitdagen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In 2013 vond de Challenge plaats bij het Rode Kruis, in 2014 hielp YIP Defensie met een plan voor een Civil Cyberwatch en in 2015 werd staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van OCW geadviseerd over ICT in het onderwijs. De Challenge in 2016 ging over de circulaire economie en in 2017 dacht YIP in opdracht van het ministerie van EZK na over de energietransitie.