14 februari 2013

Jonge ICT-professionals helpen Rode Kruis

Een groep jonge ICT’ers heeft voor het Nederlandse Rode Kruis een plan gemaakt om oudere en jonge vrijwilligers met elkaar te verbinden. Het Young ICT Professionals-netwerk, actief binnen Nederland ICT, heeft dit plan op 12 februari aangeboden aan het landelijk bestuur van het Nederlandse Rode Kruis.

‘CrissCross’

Het voorgestelde online platform ‘CrissCross’ is een nieuwe toepassing waarmee het Rode Kruis een brug kan bouwen tussen oudere en jongere vrijwilligers. Door gegevens uit social media aan het platform te koppelen, ontstaat een buddy-systeem waarmee hulpvraag en -aanbod beter op elkaar worden aangesloten. In het rapport worden onder meer aanbevelingen gedaan voor de invoer van het idee.

Het rapport, met daarin ook zeven andere voorstellen, werd in ontvangst genomen door Paul Rosenmöller (vicevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis). Vijftig jonge ICT-professionals hebben de plannen ontwikkeld samen met vrijwilligers van het Rode Kruis tijdens een zogenaamde Challenge op 11 januari jl.. Rosenmöller reageerde verheugd: “Ik vind het bijzonder dat vijftig jonge ICT’ers ons helpen de stap te maken naar slimme inzet van nieuwe technologie. Zij zijn in feite een groep zeer gespecialiseerde vrijwilligers. Hun creativiteit en expertise helpt ons op weg om andere jongeren aan ons te binden.”

Challenge

Op 11 januari werd in het Planetarium te Amsterdam de Challenge met het Nederlandse Rode Kruis gehouden. Het doel was om de binding tussen vrijwilligers van verschillende leeftijdsgroepen onderling en met de organisatie te versterken. In een zogeheten DeepDive, een gestructureerde brainstorm, ontwikkelden vijftig jonge ICT professionals hiervoor acht toepassingen.