6 februari 2014

Interview Bart Pegge: “Internet is gebaseerd op vertrouwen”

Het World Economic Forum waarschuwt voor het einde van internet. Maakt u zich al zorgen?

“Zorgen maken is wat veel gezegd, maar het World Economic Forum zet wel iets op de agenda waar we over na moeten denken. Er is steeds meer connectiviteit, alles wordt met alles verbonden, en systemen worden complexer. Daarnaast komen er steeds meer cyberaanvallen van criminelen en van staten. Tegelijkertijd beginnen gebruikers zich af te vragen wie ze nog kunnen vertrouwen. Het is terecht dat het WEF dat op de agenda zet. Internet is gebaseerd op vertrouwen.”

Een mens wordt er paranoïde van. Je wilt toch niet je mails nabellen?

“In de fysieke wereld kijk je ook even voor je de deur open doet. Zo erg is dat niet. De postbode verwacht je niet om 11 uur ’s avonds, dan wordt iedereen wantrouwig. Even checken als je een mail niet vertrouwt, vind ik een heel terechte reactie. Als bedrijf moetje ook rekening gaan houden met het feit dat mensen voor de zekerheid even bellen.”

Hoe veilig is de Nederlander op internet?

“In algemene zin neemt in Nederland, en daarbuiten ook, de bewustwording toe. Er wordt over gepraat, maar de investeringen blijven achter bij wat nodig is. Dat geldt voor overheid en private partijen. Personen en bedrijven moeten niet alleen nadenken over hun eigen veiligheid, maar ook over die van hun kennissen, leveranciers en afnemers. Als je buurman in de keten slecht beveiligd is, zit je alsnog in de puree.”

Het is natuurlijk ook heel goed voor jullie branche, al die beveiliging.

“Tachtig procent van goede beveiliging heeft weinig te maken met technologie. Dat heeft te maken met weten wat je doet. Is er iemand verantwoordelijk voor digitale veiligheid en wie is dat? Wat zijn je kroonjuwelen, patenten, klantgegevens en hoe zijn die beveiligd? Weten mijn mensen wat ze moeten doen, welke risico’s ze lopen?’

Is het niet tijd voor politie op internet?

“Er is al heel wat politie en geheime dienst op internet actief zonder dat we ons dat realiseren. Ik ben er niet zeker van of ik daar meer van zou willen. Maar dat is wel de vraag waarover we het moeten hebben. Internet is van niemand. Dat is de basis van het succes, maar dat is ook het grootste risico. Wie houdt controle op een systeem waar je geen controle wilt? Dit zijn discussies die we internationaal moeten voeren. Ik hoop ook dat dit soort vragen wordt gesteld bij de Conference on Cyberspace, die de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Veiligheid & Justitie volgend jaar organiseren.”

Dit interview met Bart Pegge verscheen in Forum, editie 23 januari 2014.