ICT-sector gaat samen met overheid en maatschappelijke organisaties laptops inzamelen voor kwetsbare groepen

Publieke en private partijen slaan de handen ineen voor mensen die in deze tijd achterblijven omdat ze niet over digitale middelen beschikken. Met #allemaaldigitaal nemen NLdigital, Alliantie Digitaal Samenleven en SIVON het initiatief om gebruikte en nieuwe laptops en tablets op grote schaal gecoördineerd in te zamelen. Deze komen terecht bij Nederlanders die nu niet digitaal mee kunnen doen. Op de website www.allemaal-digitaal.nl kunnen donateurs terecht met hun digitale apparaten.

Mensen die hulp nodig hebben worden bereikt via instanties bij wie ze al bekend zijn. Zo helpen SIVON en Kennisnet om kinderen te bereiken en haalt o.a. SeniorWeb de vraag op vanuit ouderen. Ook andere organisaties kunnen zich melden met hulpvragen vanuit hun doelgroepen. Gezien de schaal van de hulpvragen zal #allemaaldigitaal wel prioriteiten stellen.

Het probleem: duizenden kinderen en andere (kwetsbare) groepen zitten zonder digitale middelen

Door de Corona-maatregelen zijn Nederlanders massaal gebruik gaan maken van digitale technologie om sociale contacten te onderhouden, te leren, werken of om belangrijke zaken te regelen. Mensen die niet over de middelen beschikken om digitaal mee te kunnen dreigen hierdoor te geïsoleerd te raken of op achterstand te komen. Zo hebben duizenden kinderen nog geen laptop of tablet. En zijn er vele ouderen die op dit moment uitgesloten worden van contact.

Gecoördineerde aanpak: #allemaaldigitaal

Diverse organisaties zijn al bezig met oplossingen voor dit probleem. Scholen en gemeente zoeken oplossingen voor leerlingen zonder laptop. Om daarbij te helpen heeft het ministerie van Onderwijs 6800 apparaten beschikbaar gesteld via Sivon. Om versnippering tegen te gaan én mensen te bereiken die minder zichtbaar zijn, slaan de overheid, maatschappelijke organisaties en de ICT sector de handen ineen om de inzameling van digitale apparaten gezamenlijk te organiseren. Het initiatief #allemaaldigitaal brengt vraag, aanbod én technische ondersteuning bij elkaar.

Hoe werkt #allemaaldigitaal?

Kinderen die geen toegang hebben tot het onderwijs op afstand zijn de eerste prioriteit. De focus ligt op het inzamelen van gebruikte laptops. #allemaaldigitaal zorgt ervoor dat de laptops efficiënt, veilig en klaar voor gebruik bij de juiste mensen komen. Zij ontvangen ook een begrijpelijke uitleg en toegang tot ondersteuning via een gratis telefoonnummer. Deelnemende telecomproviders zorgen waar nodig voor een internetaansluiting.

“In de huidige realiteit van social distancing is het cruciaal om digitaal aan de slag te kunnen. Hierdoor wordt ook de digitale kwetsbaarheid van mensen uitvergroot.
Daarom is een grootschalige aanpak urgent.”

Prinses Laurentien, mede-initiatiefnemer van Alliantie Digitaal Samenleven

“Mensen zijn nu meer dan ooit aangewezen op digitaal contact. Alleen niet iedereen heeft een laptop of tablet en de vaardigheden om hiermee overweg te kunnen. Daarom werken juist nú publieke en private partijen samen om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee kan doen.”

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Knops, mede-initiatiefnemer #allemaaldigitaal

“Digitalisering is alleen geslaagd als het vóór iedereen is en mét iedereen. Juist nu
digitale technologie voor iedereen zo belangrijk is, moeten we de handen ineen slaan en zorgen dat niemand buitengesloten raakt.”

Lotte de Bruijn, directeur NLdigital

Oproep aan iedereen: doneer laptops en tablets

Om zo snel mogelijk de benodigde aantallen in te zamelen, roept #allemaaldigitaal op om grote partijen laptops en tablets te doneren. Daarom worden in eerste instantie geen individuele donaties gevraagd. Partners uit de ICT-sector bieden belangeloos hun diensten aan om de apparaten te verzamelen en professioneel en veilig voor te
bereiden op (her)gebruik. Vervolgens worden de apparaten via schoolbesturen en andere aangesloten partners voorzien van software, aanvullende instructies en verdeeld onder de groepen die deze het hardst nodig hebben.

Betrokken partijen

De samenwerking bestaat uit branchevereniging NLdigital, Alliantie Digitaal Samenleven, de ministeries van BZK, OCW, EZK en VWS, SIVON, de PO-Raad, VO-raad, MBO Raad en NL2025.

De hardware wordt opgeknapt door vrijwilligers van de bedrijven Centralpoint, PQR en NEG-ITSolutions.


Deel via:

Het laatste nieuws

Nieuwe Ethische Code AI gelanceerd: ‘Meer dan alleen principes’

In een tijd waarin AI de potentie heeft om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen, is het van essentieel belang dat deze innovaties verantwoord plaatsvinden. De Ethische Code AI helpt hierbij.
Avg & privacy

Bijna 10.000 nieuwe ICT-talenten opgeleid via CA-ICT

Via opleidingsfonds CA-ICT steunen en organiseren wij projecten voor om- en bijscholing voor de ICT-sector. Er zijn mooie resultaten behaald met scholingsprojecten.
Opleiding & arbeidsmarkt

Het belang van innovatief aanbesteden: een stap naar een succesvolle digitale overheid

Op 28 maart organiseerde NLdigital in samenwerking met Digicampus een bijeenkomst die de urgentie en impact van innovatief aanbesteden benadrukte.
Samenwerken met de overheid

Rapport: ICT Markttoets Content Services Platform voor BZK

Eind februari organiseerde NLdigital een ICT Markttoets over een nieuw Content Services Platform (CSP). Dit in opdracht van het ministerie van BZK voor het programma Beter Samen Werken. Het rapport is vanaf nu beschikbaar.
Samenwerken met de overheid

Noodkreet bedrijfsleven en kennisorganisaties: sloop van innovatieklimaat dreigt

Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief.
Politiek & wetgeving