20 maart 2020

ICT-opleiders direct geraakt door coronacrisis

Aanbieders van ICT-opleidingen zien direct de gevolgen van de maatregelen rond het coronavirus. Opleiders zien hun inkomsten met gemiddeld 70% dalen door het afzeggen of uitstellen van trainingen. In sommige gevallen is zelfs het complete lesaanbod stilgevallen. Met name het aantal nieuwe aanvragen voor opleidingen is sterk gedaald. Dat blijkt uit een rondgang onder het ICT Leerplatform, het netwerk van opleiders binnen NLdigital.

Online aanbod

Net als al het andere onderwijs schakelen de ICT-opleiders zo veel mogelijk over op online lessen. Veel klanten geven echter de voorkeur aan klassikaal fysiek onderwijs. Zij hebben hun opleidingen uitgesteld tot later in het jaar. Bovendien zijn niet alle trainingen geschikt voor online en ontbreekt het sommige opleiders aan de juiste faciliteiten.

Maatregelen

De opleiders geven aan blij te zijn met het pakket aan noodmaatregelen van de overheid. Dat helpt om voor de korte termijn de klap op te vangen. Wat de gevolgen voor de langere termijn zijn is nog onduidelijk.

Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital noemt het signaal van de opleiders zorgwekkend. “Het trainen en opleiden van werknemers is cruciaal in onze sector. Deze bedrijven zijn een belangrijk onderdeel van het digitale ecosysteem. We kijken samen met het ICT Leerplatform wat we als collectief kunnen doen om te helpen.”

Liveblog

Op ons liveblog delen we updates over de impact van de coronacrisis op de digitale sector. We gaan daar ook in op vragen van leden en initiatieven vanuit de sector om te helpen. Heb je informatie, vragen of tips: laat het ons weten via communicatie@nldigital.nl / 0348 49 3630

Ga naar het liveblog