26 mei 2016

ICT Milieu recyclet ruim 12 miljoen kilo ICT-afval in 2015

DUURZAAMHEID

Uit de ICT Milieumonitor 2015 blijkt dat het grootste deel van het ingezamelde gewicht zit in printers en desktop computers (zie de infographic). Tot voorkort werd ruim de helft van het ingezameld gewicht bepaald door zware CRT-monitoren. Door de snelle introductie van platte FPD-schermen is het aandeel van monitoren in het geheel afgenomen tot minder dan een kwart. Uitvoerings­organisatie Wecycle verzorgt de fijnmazige inzameling bij gemeenten, winkels en scholen en heeft ‘social return’ hoog in het vaandel staan bij de sortering en demontage van de apparaten.

De verschuiving in de inzameling heeft ook gevolgen voor de verwerkingsresultaten. Metalen blijven veruit het grootste aandeel hebben in de teruggewonnen grondstoffen. Naast koper en aluminium, worden waardevolle edelmetalen als goud en zilver teruggewonnen. De hoeveelheid glas is de laatste jaren sterk gedaald en is inmiddels ingehaald door het volume aan plastics dat gerecycled wordt voor diverse toepassingen. Met 79% hergebruik en 97% nuttige toepassing inclusief energie terugwinning, wordt ruim voldaan aan de Europese en nationale doelstellingen van respectievelijk 70% hergebruik en 80% nuttige toepassing voor ICT-afval.

In de zomer worden ook de resultaten van de totale inzameling van elektrisch afval in Nederland verwacht. Deze worden sinds 2014 gerapporteerd door het nationaal WEEE-register. Over 2014 bleek dat het aandeel ICT in de totale stroom van verwerkte elektrische apparaten ongeveer 20% is. Ongeveer de helft hiervan is afkomstig van bedrijven die afgedankte ICT-apparatuur rechtstreeks aanleveren bij recyclers. ICT Milieu roept bedrijven die ICT-apparatuur afdanken op gebruik te maken van WEEELabEx-gecertificeerde recyclers, zodat ook deze apparaten hoogwaardig worden gerecycled en de resultaten meetellen voor de nieuwe landelijke inzameldoelstellingen.

Rob Idink, MD HP Nederland en voorzitter stichting ICT Milieu: “ICT Milieu heeft met bijna 10 miljoen kilo teruggewonnen grondstoffen een mooie bijdrage geleverd aan de circulaire economie en de Europese en nationale doelstellingen voor e-waste”.

Klik op onderstaande afbeelding voor de infographic van de ICT Milieumonitor.

Infographic_ICT_Milieumonitor_2015