15 september 2017

ICT Milieu Award 2017 voor IBM, Tennet en Vandebron

DUURZAAMHEID
Winnaar ICT Milieu Award 2017

De ICT Milieu Award 2017 is gewonnen door IBM, Tennet, Vandebron en Sonnen eServices met hun oplossing ‘Crowd balancing the grid with blockchain’. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een ICT-project met een significante positieve impact op het milieu, door slimme innovatieve oplossingen voor energiebesparing of de terugwinning van grondstoffen.

Vraag en aanbod in balans

Stroom uit duurzame bronnen is niet altijd in gelijke mate beschikbaar. De uitdaging van de duurzame energievoorziening is het slimmer afstemmen van de vraag op het variabele aanbod van elektriciteit. IBM, Tennet en Vandebron hebben hiervoor een slimme, decentrale oplossing bedacht die gebruik maakt van blockchaintechnologie. De oplossing maakt het mogelijk dat een grote groep consumenten stroom tijdelijk opslaat in accu’s thuis of in hun elektrische auto. Zo hoeft er geen duurzame energie verloren te gaan als het aanbod te groot is en kan de duurzame stroom gebruikt worden wanneer het nodig is, waardoor er minder fossiele energie wordt gebruikt.

De jury is erg te spreken over de samenwerking tussen verschillende partijen om de flexibiliteit op het energienetwerk te vergroten met innovatieve ICT-oplossingen. Ze zien bovendien de potentie voor opschaling van de oplossing en andere slimme toepassingen die de energietransitie mogelijk gaan maken.