22 november 2012

ICT-bedrijven dagen Staat voor de rechter

Een groot aantal ICT- en telefoonbedrijven sleept de Staat voor de rechter vanwege de nieuwe thuiskopieregeling. De bedrijven, waaronder leden van Nederland ICT, vinden dat de vele tientallen miljoenen die staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie wil laten ophalen door Stichting de Thuiskopie in geen verhouding staan met de inkomsten die de film- en muziekindustrie mislopen door thuiskopiëren.

De bedrijven die naar de rechter zijn gestapt  stellen de Staat aansprakelijk voor alle schade die zij van de regeling gaan ondervinden. Ook Stichting de Thuiskopie is gedagvaard en zal worden gevorderd om het geld dat teveel is geïnd terug te betalen.

Nieuwe thuiskopieregeling

Per 1 januari 2013 wordt de nieuwe thuiskopieregeling van kracht. Hierbij komen er heffingen op onder meer computers, smartphones en tablets. Professionele gebruikers, die in principe vrijgesteld zijn van het betalen van de heffingen, worden door het nieuwe systeem gedwongen om via een ingewikkelde constructie hun geld terug te krijgen.

Ook zijn de bedrijven niet te spreken over het onderhandelingsproces. De SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen), die de staatsecretaris adviseerde over de heffingen, gaf de onderhandelingspartners STOBI, FIAR CE en Nederland ICT een verkeerde voorstelling van zaken. Bovendien werd het standpunt van de industrie niet meegewogen in het advies van de SONT. Dit heeft geleid tot een zeer onzorgvuldig besluit, dat in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar is voor de industrie.