7 oktober 2014

ICT-bedrijfsleven herkent zich niet in het beeld in Keuzegids Hbo 2015 over perspectief op werk voor Hbo informatici

ONDERWIJS

Nederland ICT ziet uitstekende arbeidsmarktperspectieven voor afgestudeerden HBO Informatica. Een keuze voor een HBO studie informatica is een goede keuze. Dit blijkt uit recent onderzoek dat Dialogic in opdracht van Nederland ICT, ECP en CIO Platform Nederland heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt juist dat ten opzichte van de uitstroom van ICT-opleidingen bij werkgevers veel vraag is naar HBO-gediplomeerden. Er bestaat vooral een tekort aan developers, bij uitstek die functies waarvoor bijvoorbeeld het HBO Informatica opleidt. Dit wordt bevestigd door leden van Nederland ICT, die nu al te maken hebben met moeilijk vervulbare vacatures. Nederland ICT herkent zich dan ook niet in het beeld in de Keuzegids Hbo 2015 van Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI), waarin matige perspectieven voor studenten Informatica worden geschetst.

Uit het onderzoeksrapport Dé ICT’er bestaat niet blijkt dat zowel bij de huidige als bij de toekomstige vraag het ICT profiel ‘developer’ verreweg de meest gevraagde functie is. Bijna de helft van de openstaande ICT-vacatures op hbo-niveau is voor ontwikkelaars. Dat geldt voor zowel starters als meer ervaren krachten. Uit onderzoek van Dialogic blijkt eveneens een vervangingsvraag van ruim 21 procent de komende 5 jaar.

Recentelijk is Nederland ICT samen met CIO Platform Nederland, DHPA, Digivaardig & Digiveilig en VHTO de campagne ‘Geef IT Door’ gestart, die de mismatch tussen aanbod en vraag moet terugdringen. Dit gebeurt door ICT professionals in te zetten die middelbare scholieren en studenten warm maken voor een carrière in de ICT. Tevens gaat deze week de Codeweek van start. Deze Codeweek vraagt aandacht voor het belang van leren programmeren.