‘Hack-bevoegdheid’ politie dreigt Nederland minder aantrekkelijk te maken als vestigingsland
Consultatie Wetsvoorstel Computercriminaliteit III
Nederland ICT is bezorgd hierover want als de Nederlandse overheid dit mag doen in het buitenland, kan dit ook betekenen dat buitenlandse overheden hetzelfde doen in Nederland. Juist Nederland heeft een goede reden om haar eigen bedrijven te willen beschermen tegen onderzoeken van buitenlandse opsporingsdiensten op Nederlandse servers. Nederland als Digital Gateway is gebaat bij heldere internationale juridische kaders.
Dit schrijft Nederland ICT in het kader van een consultatie op het Wetsvoorstel Computercriminaliteit III. Nederland ICT vreest ook voor een glijdende schaal bij de inzet van deze bevoegdheden voor gegevens van verdachten die ‘in de cloud’ staan. Het (al dan niet heimelijk) installeren van software op netwerken en systemen van hosting- en cloud computingbedrijven is geen begaanbare route. Informatie van verdachten kan bij bedrijven via een rechterlijk bevel opgevraagd worden.
Internationale afspraken
Nederland heeft één van de beste telecominfrastructuren in de wereld en een zeer hoge bedrijvigheid als het gaat om datacenters, hostingproviders en aanbieders van cloud computing. Nederland ICT vindt het creëren van een digitaal veilige omgeving daarom van cruciaal belang.
Eerdergenoemde bevoegdheid kan er ook toe leiden dat internationale bedrijven afzien van vestiging in Nederland. Daarom wil Nederland ICT dat er internationaal afspraken worden gemaakt over het inzetten van dergelijke bevoegdheden. Nederland dient hierin internationaal het voortouw te nemen. In de tussentijd moet het kabinet meer halen uit het systeem van onderlinge rechtsbijstandsovereenkomsten, waarbij andere landen helpen bij de opsporing van cybercriminelen die in hun land actief zijn.
Brief
De volledige reactie van Nederland ICT kunt u hier vinden in de brief aan de minister van Veiligheid en Justitie.