Alle facetten van digitale veiligheid komen voorbij op de Cybersecurity Summer School
Vandaag is de slotdag van de eerste editie van de Cyber Security Summer School. Het programma heeft tot doel meer studenten te laten afstuderen in vakgebieden die de digitale veiligheid en weerbaarheid stimuleren. Nederland ICT is nauw betrokken.
In nog geen vier maanden tijd een week organiseren voor (bachelor) studenten met een programma dat loopt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat? Dcypher heeft laten zien dat het kan. Nog voordat het officiële academische jaar is begonnen, zijn bijna 70 studenten deze week al in de schoolbanken te vinden.
Alle sprekers komen uit de ‘triple helix’: verschillende universiteiten geven gastcolleges, maar ook de publieke sector als Defensie, AIVD, NCSC, NFI en de Politie komen langs. De private sector wordt vertegenwoordigd door onder andere Siemens, KPN, CGI, Alliander, Rabobank en IBM. Op deze manier komen alle facetten van cybersecurity langs. Van beveiliging van vitale sectoren en SCADA-systemen tot inleidingen in kwantummechanica en encryptie. En van bestrijding van cybercriminaliteit in den brede tot meer specifieke thema’s als beveiliging van banken en het internet of things. Ook is er aandacht voor het bijbrengen van skills in een hacklab van TNO en een crisissimulatie van Crisisplan.

Ron de Mos (CGI), portefeuillehouder Vertrouwen bij Nederland ICT opent de Summer School
Zo breed als het programma-aanbod en de sprekers zijn, zo breed is ook de achtergrond van de studenten: van Artificial Intelligence in Groningen en Robotica in Delft, tot Criminologie in Utrecht, ICT&Recht in Leiden en Economie in Amsterdam. Een student uit Oxford en twee Japanse studenten maken het gezelschap compleet.
In de gesprekken met de studenten over hun motivatie om mee te doen blijkt vooral nieuwsgierigheid naar de vele facetten van cybersecurity – de combinatie van mens en techniek. Ook is het voor veel studenten vaak voor het eerst dat er multidisciplinair moet worden samengewerkt. De studenten moeten gedurende de week in teamverband aan een opdracht werken. Alfa meets gamma meets beta.
Op woensdagavond had Nederland ICT een netwerkborrel georganiseerd waarbij de studenten in een losse sfeer verder konden praten met cybersecurity professionals en beslissers uit wetenschap, overheid en het bedrijfsleven. Een student Kunstmatige Intelligentie die na zijn studie meteen wilde promoveren kwam er achter dat er bij de overheid en in het bedrijfsleven ook mogelijkheden zijn om te promoveren naast je werk. Een psychologe in spe hoorde in gesprekken dat de combinatie mens en techniek steeds belangrijker wordt binnen cybersecurity en een student Robotica kwam er achter dat zijn baanperspectieven wel erg rooskleurig zijn.
Vandaag wordt de week afgesloten met het presenteren van de opdracht aan een vierkoppige jury waar ik namens Nederland ICT in plaatsneem. De week heeft laten zien dat je met enorme toewijding van sprekers en organisatoren en een enthousiaste groep studenten in relatief korte tijdspanne kan bereiken wat noodzakelijk is: meer studenten kennis laten maken met de vele facetten van cybersecurity.