26 april 2018

De Avg en de verwerking van biometrische gegevens

AVG

Als je persoonsgegevens verwerkt heb je daarvoor een doel en een grondslag nodig. Dat geldt ook voor het verwerken van biometrische gegevens, zoals bijvoorbeeld een irisscan of vingerafdruk. Verwerk je biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon? Dus bijvoorbeeld voor toegangscontrole of tijdsregistratie? Dan verandert er met de komst van de Avg het één en ander op het punt van ‘grondslag’.

Kamervragen

Er bestaat veel onrust over de (on)mogelijkheden van biometrische gegevens onder de Avg, met name ook naar aanleiding van uitspraken van staatssecretaris Van Ark in antwoord op Kamervragen. Kortgezegd stelt de staatssecretaris dat biometrie voor authenticatiedoeleinden straks niet meer mag. Dat is deels onjuist en bovendien veel te kort door de bocht.

Biometrische gegevens en Avg

Hoe kunnen biometrische gegevens ook na 25 mei 2018 gebruikt worden? Inge Bremmer, juridisch adviseur van Nederland ICT, gaat in onderstaand artikel, na het kopje Kamervragen, kort in op hoe het geregeld is in de huidige privacywetgeving (Wbp). Tot slot gaat ze in het artikel dieper in op de diverse juridische mogelijkheden van het verwerken van biometrische gegevens onder de Avg. Klik op onderstaande afbeelding om het volledige artikel te lezen. 

 

Wil je Avg-compliant worden?

Dan is het gratis Data Pro oriëntatiepakket een goed startpunt.

Meer informatie