Column Lotte de Bruijn: ‘Volop kansen in de Digital Delta bij de zee’
Een wereld zonder ICT is ondenkbaar. Eens werd ICT alleen gelinkt aan de computer. Vandaag de dag gaat het van smartphones, social media, televisie, de slimme meter tot aan smart buildings. In alle sectoren van economie en maatschappij, in het werk en thuis, is ICT aanwezig en in feite onmisbaar.
In korte tijd is er heel veel mogelijk geworden. Dankzij ICT-toepassingen slagen onderzoekers van de Universiteit Maastricht erin om het menselijk brein in kaart te brengen en daarmee de genezing of voorkoming van ziekten als Alzheimer en Parkinson dichterbij te brengen. Met 3D-printing kunnen we lichaamsdelen, zoals wervels, namaken. Door de analyse van grote hoeveelheden data krijgen we beter inzicht in klimaatverandering. Ik kan talloze voorbeelden noemen in werkelijk elk denkbare sector. Het mooie is dat we in Nederland koploper zijn op tal van terreinen. We hebben in Nederland bijvoorbeeld een heel goede digitale infrastructuur, die wordt gezien als de beste van Europa. In Amsterdam ligt één van de drukste internetknooppunten ter wereld. Niet voor niets bouwt Google in Nederland een heel groot datacentrum. Daarbij komt dat Nederlanders echt ICT-minded zijn. De smartphone is hier heel populair. Bedrijven spelen daar vanzelfsprekend op in. Mobiel bankieren wint sterk aan populariteit. Het aantal bestellingen bij webwinkels zorgde rond Sinterklaas voor records. Dagelijks komen er nieuwe apps op de markt die heel laagdrempelig nieuwe toepassingen mogelijk maken.
Proeftuin
Alles bij elkaar biedt dit enorme kansen voor Nederland. Vanwege de uitstekende infrastructuur, het hoge opleidingsniveau en de aanwezigheid van een sterke ICT-sector is ons land de ideale proeftuin voor innovatieve ICT-toepassingen. De zelf sturende auto zou als eerste in ons land moeten rijden. En dat kan ook. Ik juich het toe dat ontheffingen mogen worden verleend om te gaan testen. En zo zijn er tal van andere voorbeelden. Op het gebied van 3D-printing moeten we nu al nadenken over auteursrecht en aansprakelijkheid. Als we dat doen grijpen we onze kansen. Zodoende kunnen we een innovatieklimaat creëren dat ervoor zorgt dat start-ups tot bloei komen en internationale bedrijven zich hier vestigen. Want bedrijven willen dichtbij het vuur zitten. En met een ICT-proeftuin is dat het geval. Maken we dat waar met elkaar, dan wordt Nederland de Digital Delta van Europa en de eerste echt digitale economie.
Vaardigheden
Er klinken ook geluiden van mensen die waarschuwen voor cyberaanvallen en het verlies van arbeidsplaatsen door de komst van robots. Ik zie daarin juist kansen voor Nederland. Er is sprake van wereldwijde ontwikkelingen die niet tegen te houden zijn. En ja, we moeten antwoorden geven op die waarschuwingen. In The Hague Security Delta hebben we de krachten verenigd op het gebied van cybersecurity. De ontwikkeling van robotica zie ik als een belangrijke stap om betaalbare oplossingen te vinden in de zorg. Een tilrobot is 24 uur inzetbaar en zorgt ervoor dat een verpleegkundige aandacht kan geven aan de patiënt. We zullen zien dat er beroepen veranderen, maar vooral ook dat er nieuwe beroepen bijkomen. Beroepen waarvan we de naam en inhoud nu nog niet kennen. Wel weten we zeker dat het beroepen zijn waar kennis cruciaal is. Daarom zullen we moeten investeren in de opleiding van jongeren. Hoe eerder hoe beter. Ik ben een voorstander van leren programmeren vanaf de basisschool. Met die vaardigheden op zak kunnen jongeren straks in onze Digital Delta overal aan de slag.
Deze column verscheen in de special bij de Telegraaf op 16 december.