27 september 2018

Column Lotte de Bruijn ‘Trots’

Ik woon in Amsterdam. Al jaren. En ik hou van deze stad. Amsterdam staat voor mij voor vrijheid, voor leven, voor gelijkwaardigheid. Diversiteit is een groot goed. Diversiteit in nationaliteiten, in vrijheid van godsdienst, in geaardheid. Kunnen zijn wie je bent, respect en bewondering hebben voor iemand die anders is. Dat kenmerkt mijn stad. Begin augustus was ik bij de jaarlijkse Pride Amsterdam. Wat mij betreft een feest waar we gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit vieren.

Waarden die we als ICT-sector graag uitdragen. Dat bleek ook uit het aantal boten van ICT-bedrijven dat ik voorbij zag komen in de Canal Parade. Het is geweldig dat bedrijven op deze manier bijdragen aan dit event. En dat is nodig, want op dit vlak valt er nog veel te verbeteren in de digitale wereld.

Zo las ik over een onderzoek van de Boston Consulting Group naar investeringen in startups. Het blijkt dat er veel minder wordt geïnvesteerd in bedrijven die door vrouwen zijn opgericht. Gemiddeld krijgen vrouwelijke ondernemers minder dan de helft van wat hun mannelijke collega’s ophalen. Dat is al gênant, maar het wordt nog pijnlijker. Het blijkt namelijk ook dat vrouwelijke ondernemers twee keer zo veel omzet per geïnvesteerde dollar realiseren dan mannen. Over gemiste kansen gesproken!

Om te voorkomen dat ik nu mailtjes krijg van mensen die me willen uitleggen waarom deze cijfers niet kloppen: ik snap dat het maar één onderzoek is. En een Amerikaans onderzoek. Maar het valt niet te ontkennen dat we ook in de Nederlandse digitale sector moeite hebben om mannen en vrouwen gelijke kansen te bieden. En dat is zonde. Al was het maar omdat keer op keer blijkt dat diversiteit zorgt voor betere producten en meer succesvolle bedrijven.

Met diversiteit bedoel ik niet alleen geslacht, maar ook geaardheid, afkomst of religie. Digitale technologie heeft een enorme impact op de samenleving. Laten we dan zorgen dat de mensen die deze technologie maken de samenleving reflecteren. Sterker nog: digitale technologie moet toegankelijk zijn voor iedereen. Dat heeft veel te maken met kennis en skills, maar ook met de cultuur binnen de sector.

Misschien zijn we te veel gewend om ons werk achter de schermen te doen. Voor veel mensen staat ICT gelijk aan die zuchtende persoon die de boel komt repareren als iemand weer eens iets doms heeft gedaan. Met dat cliché moeten we echt afrekenen. Digitale technologie is overal, we staan midden in de economie en midden in de samenleving. Het is onze verantwoordelijkheid om zo veel mogelijk mensen mee te nemen in de digitale transformatie.

“We zijn van binnen mooier dan we van buiten lijken”, zei mijn nieuwe voorzitter Ernst-Jan Stigter bij zijn aantreden. En gelijk heeft hij. Ik zie elke dag talentvolle, gedreven mensen die succesvolle projecten uitvoeren met maatschappelijke impact. Dat mogen we best wat meer laten zien. Het is goed om af en toe ook eens uitbundig en trots te zijn!

Deze column verscheen in september 2018 in ChannelConnect