17 december 2015

Column Lotte de Bruijn: ‘Groengekleurd’

DUURZAAMHEID

We slaan steeds meer data op en vooral de populariteit van videodiensten als Youtube heeft daarop nogal wat impact. Maar toch, ondanks dat stijgt het energieverbruik in de sector niet of nauwelijks. Volgens het laatst beschikbare cijfer ging het om een groei van 0,7%. Apparatuur wordt veel zuiniger, software wordt groener en er wordt veel slimmer omgesprongen met energie. De restwarmte van datacenters wordt bijvoorbeeld steeds vaker hergebruikt, bijvoorbeeld voor de verwarming van nabijgelegen gebouwen.

Wat vaak onderbelicht blijft is dat dankzij de inzet van ICT veel meer wordt bespaard dan dat de ICT-sector zelf verbruikt. De ICT-sector is in feite groengekleurd. De toepassing van steeds meer duurzame energie, zoals die van zonnepanelen en windmolens, is alleen mogelijk door de inzet van ICT. Er zijn smart grids nodig om de vraag naar energie te sturen naar het moment dat de zon schijnt en de wind waait. De sterk toegenomen populariteit van zonnepanelen voor eigen gebruik gaat hand in hand met meer bewust gebruik van energie door Apps en displays. Die apps laten zien hoeveel per dag en zelfs per uur wordt verbruikt. Dat zet de consument aan het denken over mogelijke besparingen. Hoezo wordt gas verbruikt als er niemand thuis is?

De consument bespaart door de thermostaat lager te zetten en draagt bij aan een beter milieu. Dankzij de slimme meter. Dat is eigenlijk een wat ongelukkig gekozen naam. Noem het bijvoorbeeld een bespaarindicator en de consument wordt vanzelf enthousiast. Mogelijk gemaakt door ICT, maar dat terzijde. En er is meer. Ik denk daarbij aan de energiebesparing die mogelijk is geworden in de transportsector. Door slimme toepassingen rijden er steeds minder vrachtwagens leeg rond en kiezen ze de beste route. Dankzij GPS-tracking en tracing weten we waar vrachtwagens zich bevinden en weet de klant wanneer en hoe laat een pakket wordt bezorgd. Steeds minder wordt tevergeefs aangebeld.

Dankzij het internet-of-things worden vuilcontainers straks just-in-time geleegd. Het zijn op zich eenvoudige toepassingen die elk voor zich een relatief kleine besparing opleveren, maar bij elkaar opgeteld enorme impact hebben. Dus mocht iemand in uw omgeving beginnen over de energieslurpende ICT-sector, stuur hem of haar dan gerust deze column door.