Column Lotte de Bruijn: ‘Goed voorbeeld doet volgen’
Sommige diensten daarentegen bestaan langer dan je dacht. Ik heb het moeten opzoeken, maar de Belastingdienst introduceerde al in 1996 de Belastingdiskette. Dat was het startsein van een ontwikkeling die geresulteerd heeft in de vooringevulde aangifte en het aangekondigde verdwijnen na 100 jaar van de blauwe envelop. Leuker hebben ze het ons niet kunnen maken, maar, eerlijk is eerlijk, makkelijker is het zeker. Als je er goed over nadenkt is het ook niet meer dan logisch dat de gegevens die de Belastingdienst al heeft worden gebruikt voor de aangifte. En vervolgens, na eventuele aanpassing door de gebruiker, zonder menselijke tussenkomst worden verwerkt. Sneller, handiger en goedkoper. Tel uit je winst.
Het is wat mij betreft daarom opmerkelijk dat in Nederland het e-factureren zo moeizaam van de grond komt. En dan heb ik het niet over het mailen van een factuur als pdf naar de financiële administratie van een klant. Want dan is er nog altijd sprake van diverse handelingen met alle kans op het maken van fouten. Er is al enige tijd een geaccepteerde standaard voor ‘echte’ e-facturatie gebaseerd op UBL (Universal Business Language). Het ministerie van Economische Zaken heeft veel voortgang op dit dossier bereikt. We zijn nu eindelijk zo ver dat de Rijksoverheid vanaf medio 2016 alle toeleveranciers verplicht om e-facturen te sturen. Softwareleveranciers zijn hierop al voorbereid.
Ik ben geen boekhouder, maar e-factureren lijkt mij een uitkomst. Niet langer overtypen of facturen scannen, maar met één druk op de knop verzenden naar de juiste eindbestemming, namelijk de computer van de klant. Het is dan wel een afgedwongen keuze, maar als het een eis van de opdrachtgever is, welk bedrijf legt die naast zich neer? Het idee van verplichten is om e-factureren op gang te brengen. Nu is het aantal bedrijven dat het in de praktijk brengt beperkt tot enkele tientallen. Maar als bedrijven zelf versturen, zullen ze toch ook graag op dezelfde wijze ontvangen? In de bouw schijnen ze al goed op weg te zijn. Dat is een sector met veel opdrachtgevers en veel toeleveranciers. Er is becijferd dat Nederland jaarlijks tot 1 miljard euro kan besparen. Dat klinkt ondernemers doorgaans als muziek in de oren. Overigens is er ook aan zzp’ers en kleine bedrijven gedacht. Die kunnen tegen een kleine vergoeding hun factuur als pdf opsturen naar een intermediaire dienstverlener die er voor zorgt dat de factuur als ‘echte’ e-factuur bij de klant terecht komt. Het lijkt mij dat we in de ICT-sector het goede voorbeeld zouden moeten geven. Als de bouw voorop loopt, moeten we ze daar maar snel zien in te halen. Practice what you preach, zal ik maar zeggen.
Binnen Europa staan we in de middenmoot op dit gebied. Dat mogen we toch niet laten voortduren. Willen we leidend zijn als digitale economie, dan is een vijftiende plek op het gebied van e-invoicing verder beneden de maat. Het hoeft toch geen jaren te duren voor we koploper zijn.