Column Lotte de Bruijn: ‘Derde mainport’
Nederland heeft een uitstekende digitale infrastructuur, met AMS-IX als boegbeeld. Maar de digitale infrastructuur omvat natuurlijk veel meer. Van datacenters en glasvezelnetwerken tot aan de vaste- en mobiele infrastructuur van telecomoperators. Elk onderdeel kan zich meten met het beste wat op dat gebied internationaal te vinden is. Nederland profileert zich internationaal dan ook al enkele jaren als de Digital Gateway to Europe. De kwaliteit van de digitale infrastructuur is ook binnenlands van grote betekenis. Het is namelijk één van de pijlers van de digitale economie. De hoogwaardige digitale infrastructuur maakt ons land tot de ideale locatie van ICT-proeftuinen, bijvoorbeeld om de zelfsturende auto in de praktijk te testen.
In een vorig nummer van Telecommagazine werd uitgebreid stilgestaan bij het internet of things. De conclusie: we kunnen gerust ademhalen, want Nederland is een geschikt land voor M2M. Dus geschikt voor het internet of things. Ook hier liggen kansen om Nederland te positioneren als internationale proeftuin. In Nederland is recent het LoRa-netwerk gelanceerd, dat staat voor Long Range Low Power. Het netwerk is speciaal ontworpen voor het internet of things. Zendertjes hebben een bereik van 15 kilometer en kunnen op twee penlite batterijen 10-15 jaar mee.
Op onze eigen Avond van de Digitale Economie hadden we als keynote-spreker Cees Links van het Utrechtse bedrijf GreenPeak. Cees stond aan de wieg van wifi en ontwikkelt met zijn bedrijf nu zigbee componenten, gebruikmakend van een open standaard voor data-uitwisseling tussen apparaten in huis of fabriek. Dat is nog bij weinigen bekend, maar een zeer beloftevolle en kansrijke ontwikkeling waarin een Nederlands bedrijf voorop loopt.
Internet of things biedt tal van kansen om de digitale economie een boost te geven. Nu al staan we op plek vier van de ICT Readiness Index van het World Economic Forum. Wat mij betreft met stip, want er is voldoende ruimte voor verbetering. We kunnen de eerste echt digitale economie van Europa worden. Of de erkenning als derde mainport daarbij zal helpen, moeten we afwachten. Een erkenning als bordje bij de hoofdingang zet geen zoden aan de dijk. Belangrijker is dat politiek en overheid oog hebben voor de randvoorwaarden om succesvol te zijn in de digitale wereld.
Nederland ICT lobbyt, waarschuwt, denkt mee en praat mee op de vele terreinen die bepalend zijn voor de groei van de digitale economie. In tal van sectoren is de transformatie van traditioneel naar digitaal in volle gang. Dat gebeurt in een tempo dat voor sommigen nauwelijks is bij te benen. Het is een ontdekkingstocht waarin we op onze weg volop uitdagingen tegenkomen. Omdat onze uitgangspositie zo goed is kunnen we die uitdagingen vol vertrouwen aangaan. En mocht er weerstand zijn dan zijn er argumenten te over om die mensen te overtuigen van de kansen en goede vooruitzichten. Want als we willen groeien als economie en onze welvaart veilig stellen voor de toekomst is digitalisering van de economie de enige kansrijke route. Op die route is de derde mainport wat mij betreft een veilige haven.
Deze column verscheen in Telecommagazine.