13 september 2018

CFP Green Buildings winnaar ICT Milieu Award 2018

De ICT Milieu Award 2018 is gewonnen door CFP Green Buildings met de oplossing ‘De Energierobot’. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een ICT-project met een significante positieve impact op het milieu, door slimme innovatieve oplossingen voor energiebesparing of de terugwinning van grondstoffen.

De Energierobot

De Energierobot maakt gebruik van big data, algoritmes en gegevens van slimme energiemeters om op maat gemaakt energiebesparingsadvies op te stellen voor gebouwen. Door ook in te zoomen op het rendement van de maatregelen, worden door de toepassing zowel de eigenaar als de gebruiker van het gebouw geprikkeld om energie te besparen. Na een eerste meting en verduurzaming blijft de monitoring eigenaren en beheerders inzicht geven in de prestaties van het gebouw op het gebied van duurzaamheid. Dat laatste geeft een impuls aan zowel de gebouweigenaar als -gebruiker.

Nominatiefilm

Het juryrapport

De jury vindt de oplossing erg actueel, gezien de toevoeging van energiemanagement op de erkende maatregelenlijst per januari 2018, en een goede aanmoediging voor de regels die gaan voortvloeien uit het nieuwe KlimaatAkkoord. De jury is ervan gecharmeerd dat deze bruikbare methode niet alleen in bestaande bouw energie kan besparen, maar door anonieme gebruiksgegevens en benchmark ook belangrijke input kan leveren voor toekomstige nieuwbouw. Ze ziet bovendien de potentie voor opschaling van de oplossing. In dit kader geeft de jury graag een eerste tip mee aan CFP: ga eens praten met de ontwikkelaars van Ipsum, zodat ook de particuliere markt kan worden bereikt.

Lees hier een interview met de Managing Director van CFP Green Buildings, Bram Adema op Duurzaam Bedrijfsleven.nl.

ICT Milieu Award

De ICT Milieu Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een ICT-project met een significante positieve impact op het milieu, door slimme innovatieve oplossingen voor energiebesparing of de terugwinning van grondstoffen. Wil jij kans maken op nominatie voor de ICT Milieu Award 2019? Stuur dan jouw oplossing in naar info@ictmilieu.nl.

Tijdens de Avond van de Digitale Economie in de Westerliefde in Amsterdam werden nog twee prijzen uitgereikt. Manon van Beek, bestuursvoorzitter van TenneT ontving de ICT Personality 2018 en Pacmed ging er vandoor met de Digital Impact Award 2018 met machine learning op de intensive care.