9 juni 2016

Innovatie in duizenden tentjes: Campus Party 2016

Als moderator van dit ‘innovation stage’ was Marianne Herbert, commissielid van Nederland ICT en werkzaam bij CGI, aanwezig om de sprekers in te leiden. Een mooie gelegenheid om vanuit Nederland ICT te beleven wat onze commissie Innovatie beoogt: het stimuleren van innovatie in onderwijs en wetenschap.
unspecifiedCASDZLMG
De ruim 2000 studenten en jonge professionals, de belangrijkste doelgroep voor de Campus Party, kregen voor de duur van het festival de naam ‘Campuseros’. Ze sliepen ’s nachts in éénmanstentjes, van het soort dat je op muziekfestivals ook ziet. Het verschil: deze tentjes stonden niet buiten in het gras, maar in lange rijen opgesteld in een enorme hal van de Jaarbeurs. Duizenden tentjes, zo ver als het oog rijkt. Maar zoals het hoort op festivals kwam er van slapen maar weinig terecht. Tot diep in de nacht werd er gediscussieerd over onderwerpen als bacteriën die lasers maken, waarmee weer lenzen gemaakt worden die de beeldresolutie kunnen verbeteren. De Campuseros konden deelnemen aan challenges, presentaties, discussies en demonstraties, zoals parachutelandingssimulaties en virtuele fietstochten. Met perspectieven op de toekomst die het bevattingsvermogen bijna te boven gaan.

Waar Nederland ICT met de commissie Innovatie een bijdrage hoopt te leveren aan het versterken van innovatie in onderwijs en wetenschap, biedt de Campus Party daarin een mooie belofte voor de toekomst. Samen met grote organisaties worden opkomende technologieën toegepast voor verbetering van de zorg, de rechtspraak, de leefbaarheid van de samenleving en nog veel meer grote maatschappelijke belangen. We vinden het een mooie uitdaging om deze ambitie nog verder te versterken voor de diverse kennisinstellingen en organisaties in Nederland. Zodat we de groep ‘campuseros’ nog verder kunnen vergroten – zij het waarschijnlijk, in de praktijk, zonder tent.