24 mei 2016

Breakdown DESI2016: hoe wordt Nederland de beste digitale economie van Europa?

desi-2016-radial-nl_2

1. Connectiviteit

We schreven het al in onze Staat van Telecom: de Nederlandse telecom- en internetinfrastructuur behoort tot de absolute top van Europa. Dat blijkt ook uit de DESI2016. Met ons snelle breedbandinternet, de hoge dekkingsgraad en een groot aantal abonnees laten we alle andere landen achter ons. Maar de score van 0.81 (uit 0.9) biedt toch nog ruimte voor verbetering. Zo doen we het op het gebied van mobiel breedband slechter dan onze noorderburen in Finland, Zweden en Denemarken.

2. Human Capital

Vergeleken met andere EU-landen hebben Nederlanders bovengemiddelde digitale vaardigheden. Toch noemt de Europese Commissie het tekort aan werknemers met de juiste ICT-vaardigheden een van de grootste knelpunten in de verdere ontwikkeling van onze digitale economie. Een conclusie die eerder dit jaar ook al uit ons eigen onderzoek bleek.

3. Internetgebruik

Nederlanders zijn zeer actieve internetgebruikers. Op het gebied van video-on-demand en online bankieren scoren we hoog boven het EU-gemiddelde. Toch zakt Nederland op deze dimensie van de derde naar de zesde plaats. We doen het met name slecht op het gebied van online nieuwsconsumptie en video-calls.

4. Integratie van digitale technologie

De meeste ruimte voor verbetering zit op het gebied van de integratie van digitale technologie in het bedrijfsleven. Hoewel we een plekje stijgen, van de zesde naar de vijfde plaats, scoren we het slechtst op deze dimensie. Dat komt volgens de Europese Commissie vooral door een relatief lage omzet uit e-commerce. Ook het aantal MKB-bedrijven dat online verkoopt is – ondanks een lichte stijging – nog erg laag. Kortom: het Nederlandse bedrijfsleven laat de kansen van de digitale economie nog te veel liggen.

5. Digitale overheidsdiensten

Na connectiviteit scoren we het beste op het gebied van de digitale overheid. Met een goede basis-infrastructuur en een relatief hoog gebruik van digitale overheidsdiensten zitten we in de Europese top. Toch is er nog een aantal landen waar de digitale overheid verder ontwikkeld is. Dat Estland voorop loopt is misschien geen verrassing, maar ook landen als Malta, Spanje, Oostenrijk en Denemarken scoren op specifieke indicatoren beter.

Wet van de remmende voorsprong

Nederland zit op digitaal gebied dus in de Europese top. De Nederlandse digitale economie ontwikkelt zich sneller dan het Europese gemiddelde, waarmee we in het ‘running ahead’ cluster vallen. Maar vergeleken met andere landen gaat de ontwikkeling wel minder snel. Als we maximaal willen profiteren van de kansen van digitalisering moeten we dan ook niet stilzitten. De DESI2016 biedt een aantal goede aanknopingspunten voor verbetering. We werken graag samen met de overheid en andere sectoren om ook op deze punten resultaat te boeken en van Nederland de beste digitale economie van Europa te maken.

desi-score-vs-speed-15-16_0

Meer lezen? Download het complete landenrapport van Nederland, of blader zelf door de data.