27 oktober 2015

Blog Liesbeth Holterman: ‘Ik leer hacken’ – Week 5

CYBERSECURITY
Deze week ben ik begonnen met huiswerk, tenminste: zo was het plan. Hiervoor moet ik nmap downloaden op mijn Linux-computer. Dat lukt niet. Wellicht heeft het er mee te maken dat ik ben ingelogd als root, zeg maar de systeembeheerder, bedenk ik me. Ik besluit een andere gebruiker toe te voegen. Mijn nieuwe beste vriend Google laat zien hoe het moet en binnen no time heb ik een andere gebruiker aangemaakt. Ik ben ontzettend trots op mezelf en krijg zelfs even het idee dat er wellicht toch een (ethische) hacker in mij schuilt. Dit fijne gevoel verdwijnt binnen no time wanneer blijkt dat nmap een standaardprogramma van Kali Linux is en ik dus voor niets een nieuwe gebruiker heb aangemaakt.

Deze hernieuwde realiteitszin zet ik door bij de Correspondent: ik sluit me alleen nog maar aan bij wannabe-wannabe’s om te leren hacken, de rest is way out of my league. Met twee anderen besluit ik aan de slag te gaan met een SQL basiscursusje. Deze is vrij verkrijgbaar in verschillende niveaus op codeacademy.com.

Applicaties die informatie in een database opslaan maken vaak gebruik van SQL om met de database te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan websites waar je (persoons)gevens in verschillende velden in moet vullen. SQL is dus eigenlijk gewoon een taal voor het ordenen van data, een soort Excell. Je hebt basiskennis van SQL nodig om SQL-injecties toe te passen. In gewone mensentaal betekent een SQL-injectie dat je commando’s geeft, oftewel vragende queries toepast, op plekken waar je eigenlijk alleen data hoort in te voeren. Een gevolg is dat de database onbedoeld informatie geeft waar je als hacker wat aan hebt: wachtwoorden of andere informatie die op een server staat. Ik laat me vertellen door de mensen die er verstand van hebben dat ook goed beveiligde databases wel te kraken zijn. Ook schijn je via de URL veel te kunnen manipuleren (lees ook het artikel dat Dimitri Tokmetzis hier over schreef voor De Correspondent).

Eerst maar eens oefenen. De basis van SQL gaat ons groepje goed af. We besluiten dat we er klaar voor zijn om daadwerkelijk met SQL-injecties te oefenen. Op de Damm Vulnerable Web Application (zie vorig blog) heb je hier testjes voor. Ondanks dat we de oefening op ‘makkelijk’ zetten lukt het ons niet de database te ‘kraken’ met commando’s die we geven (te vinden op een SQL cheat sheet), terwijl een andere wannabe het ons met gemak voordoet. Theorie en praktijk blijken in mijn geval nog (te) ver uit elkaar te liggen…

Vorig blog gemist?

Lees verder: Week 6