21 januari 2021

Bespaar ook energie met jouw servers

DUURZAAMHEID
Energie-efficiënte infrastructuur

In Nederland staan veel dataservers die lang niet altijd optimaal belast zijn. Ook gebruiken ze niet de optimale powermanagementsettings. Een constant hoog energieverbruik (ongeacht de workload) kan je relatief eenvoudig verlagen door de instellingen aan te passen. Dat stimuleren we binnen het Lower Energy Acceleration Program (LEAP). Vandaag kunnen we het eerste grote succes met jullie delen. Ook lees je hoe jij relatief makkelijk energie bespaart met de Happy Flow Handleiding.

10% energie bespaard

Een coalitie van bedrijven en overheden uit de Amsterdamse datacenterketen heeft de afgelopen maanden hun dataservers in de ‘spaarstand’ laten draaien. Het gaat om 60 servers. Zij hebben gemiddeld een energiebesparing gerealiseerd van 10%. Zonder prestatieverlies! Hiermee boeken we met LEAP ons eerste, concrete succes in ons doel om het energieverbruik met 20 tot 40% te verminderen in de komende drie jaar.

> lees hier de analyse van LEAP track 1 – Nederlands

> lees hier de analyse van LEAP track 1 – Engels

Het aantal fysieke servers dat momenteel in Nederland actief is, ligt boven de miljoen. We kunnen dus samen nog veel meer energie besparen.

Hoe werkt het?

We maken gebruik van powermanagement. Dit betekent dat we dataservers in de ecomodus zetten. Hiervoor is geen technologische vernieuwing nodig. Het is een instelling die jij zelf kunt activeren in de hardware of de software. Naast powermanagement kunnen we beter gebruikmaken van virtualisatie: taken samenvoegen in minder servers. Want veel servercapaciteit is op dit moment onbenut. Zo kan het aantal servers omlaag en besparen we energie én materiaal.

> lees in de Happy Flow Handleiding wat jij kunt doen

Doe ook mee!

Beheert jouw bedrijf dataservers? In je eigen kantoor of in een datacenter? Dan kan jij relatief makkelijk energie besparen. In de Happy Flow Handleiding lees je welke powermanagement-aanpassingen je doet om energie te besparen zonder vertraging of lagere prestaties. Help ook jouw klanten met energie besparen, door deze informatie met ze te delen.

> Happy Flow Handleiding – Nederlands

> Happy Flow Handleiding – Engels

Vragen of meepraten?

Heb je vragen of wil je meepraten over duurzaamheid en milieu? Neem dan contact op met onze collega Jeroen van der Tang via jeroenvandertang@nldigital.nl.

Onze leden HPE, Dell, IBM (Red Hat), KPN, Interxion en Iron Mountain zijn onderdeel van de LEAP-coalitie. Benieuwd naar hun ervaringen met powermanagement en virtualisatie? We brengen je graag in contact!