5 oktober 2012

‘Bereid je voor op het doemscenario en voorkom reputatieschade’

Met een reeks van zeven bijeenkomsten wil ICT~Office het belang van informatiebeveiliging in de ICT-branche onderstrepen. Woensdag 3 oktober vond de eerste editie van de reeks ‘Secure in bedrijf’ plaats, die draaide om de vraag: wat doe je als plotseling de media op de stoep staan, omdat er gevoelige informatie op straat ligt?

Het plan moet al klaarliggen

Veel bedrijven denken pas na over deze vraag als het daadwerkelijk zover is. Nog sterker: een groot deel van die bedrijven staat onvoldoende stil bij wat hun ‘kroonjuwelen’ precies zijn. Deze bedrijven overzien niet de mogelijke gevolgen van het lekken van data of intellectueel eigendom. De kans op communicatieblunders en vervolgens imagoschade is in zo’n geval onnodig groot. En dat terwijl je jezelf vooraf goed kunt voorbereiden, zo vertelden Mieke Pennock en Jaap Folkerts van communicatiebureau Winkelman Van Hessen.

Hun advies: stel een plan op met daarin een aantal voor u belangrijke punten en doe dit vóór het doemscenario werkelijkheid wordt en de straalwagens van nieuwsprogramma’s op de stoep staan. Wijs ook van tevoren een crisisteam aan en bepaal welke stakeholders geïnformeerd moeten worden. Stippel daarnaast een mediastrategie uit. Een open en transparante communicatie voorkomt dat u onnodige reputatieschade oploopt. Zonder gedegen communicatie gaat een verhaal een eigen leven leiden, zo legden Pennock en Folkerts uit. Zoiets voorkom je als je zelf de regie in handen houdt en transparant bent over wat er is gebeurd.

Stappen op het gebied van beveiliging voor ieder bedrijf anders

Het tweede deel van de bijeenkomst werd verzorgd door Fred Eisner, autoriteit op het gebied van internet security. Eisner gaf in vogelvlucht weer met welke onderdelen van informatiebeveiliging de directie van een bedrijf rekening moet houden en hoe je dit vertaalt naar goede beveiligingsrichtlijnen. Ieder ICT-bedrijf moet voor zichzelf bepalen welke stappen er nodig zijn. Dat hangt natuurlijk sterk af van welke ‘kroonjuwelen’ er zijn. Maar ook een klein ICT-bedrijf moet hierover nadenken.

Reeks ‘Secure in bedrijf’

De workshop van 3 oktober maakt deel uit van de reeks ‘Secure in bedrijf’.