17 november 2016

Belangenorganisaties vragen volgend kabinet om digitaal leiderschap

POLITIEK

Nederland moet de komende tien jaar serieus digitaal leiderschap nemen. Deze oproep staat in een manifest dat vandaag namens een kleine dertig belangenorganisaties is gepresenteerd. Het manifest wordt gesteund door een brede coalitie aan organisaties, van VNO-NCW en de ANWB tot vertegenwoordigers van de banken, ziekenhuizen, de wetenschap en het Rotterdamse havenbedrijf.  Nederland ICT steunt de oproep namens de Nederlandse ICT-sector.

Het manifest stelt dat digitalisering een grote impact heeft op ons dagelijks leven, arbeid en werkgelegenheid, de wetenschap, bedrijvigheid, veiligheid en onze democratie. En de grootste veranderingen moeten nog komen. Het verleden wijst uit dat landen die als gidsland voorop lopen, beter in staat zijn de kansen van zulke transformaties te verzilveren en tegelijkertijd eventuele negatieve gevolgen het hoofd te bieden.

De organisaties vragen daarom van het volgende kabinet concrete actie om Nederland digitaal voorop te laten lopen. Dat zal groei, werkgelegenheid en de kwaliteit van de samenleving in zijn geheel verbeteren. Het volgende Kabinet zal moeten investeren in beleid, middelen en governance. Dat geeft ook het bedrijfsleven richting bij haar investeringsbeslissingen.

Concreet roept het manifest op tot vijf acties op het gebied van onderwijs, innovatie, cybersecurity en governance, die volledig in lijn zijn met het Manifest voor de Digitale Economie dat Nederland ICT eerder dit jaar presenteerde.

Download het manifest met een overzicht van de vijf actiepunten hier.