31 mei 2018

Bedrijfsleven waarschuwt Europese raad over nieuwe ePrivacy Regulation

PRIVACY

In een gezamenlijke brief uit een coalitie van Europese vertegenwoordigers van het bedrijfsleven haar zorgen over de mogelijke gevolgen van de aankomende ePrivacy Regulation (ePR). De brief is gericht aan de Europese Raad, waar de ePR al ruim een jaar wordt besproken. De brief wordt breed ondersteund. Naast Nederland ICT en DINL is de brief bijvoorbeeld ook ondertekend door de Europese koepel van werkgeversorganisaties.

De ePrivacy Regulation is oorspronkelijk bedoeld om de vertrouwelijkheid van digitale communicatie te beschermen. De afgelopen jaren is de scope van de verordening echter steeds breder geworden. Bovendien botst de ePR met de recent ingevoerde Avg, de andere Europese verordening voor de bescherming van persoonsgegevens. De juridische gronden voor het verwerken van data en het vragen van toestemming verschillen in beide verordeningen, zo waarschuwt de coalitie.

De coalitie waarschuwt verder voor de potentiële reikwijdte van de nieuwe regels. Door de brede definitie van digitale communicatie raakt de ePR waarschijnlijk alle sectoren van de digitale economie: van digitale media tot autonome voertuigen en van medische apparatuur tot smart industry. In het beste geval leidt de verordening in al deze sectoren tot extra regeldruk, maar in het ergste geval kunnen producten en diensten niet meer worden aangeboden. Dat zet een flinke rem op innovatie en de ontwikkeling van de digitale economie.

De coalitie benadrukt dat vertrouwelijke digitale communicatie beschermd moet worden. De brief roept de EU-lidstaten wel op tot een zorgvuldige behandeling van het huidige voorstel en geen overhaaste besluitvorming. De ePR moet zo veel mogelijk verder bouwen op de stevige basis voor gegevensbescherming die er met de Avg is gelegd.

Op 8 juni vergadert een werkgroep van de Europese Raad over de huidige tekst van de ePrivacy Regulation.

De gezamenlijke brief is hier te lezen.