3 september 2015

Awards voor innovatieve ICT-projecten tijdens Avond van de Digitale Economie

Tijdens de Avond van de Digitale Economie heeft Nederland ICT diverse awards uitgereikt. Erik Huizer werd uitgeroepen tot de ICT Personality van het jaar 2015, CityPulse van Atos werd uitgekozen als de winnaar van de Digital Impact Award en het Datacenter High Tech Campus van KPN kreeg de ICT Milieu Award. De Avond van de Digitale Economie werd samen met ECP, Platform voor de InformatieSamenleving, georganiseerd op 3 september 2015 in het Louwman Museum in Den Haag.

ICT Personality Award

Internetpionier Erik Huizer kreeg uit handen van Mark Bressers de ICT Personality Award uitgereikt vanwege zijn significante bijdrage aan de positie van Nederland als voorloper op het gebied van internet en de digitale economie. Volgens de jury is Huizer een “internationale autoriteit met betrekking tot het internet. Als Chief Technology Officer van SurfNet en hoogleraar Internettoepassingen zet hij zich in voor onderwerpen als internet governance, privacy, cyber security en standaardisatie. Hij levert al jarenlang, in tal van functies, een grote bijdrage aan de positie van Nederland als voorloper op het gebied van internet en de digitale economie. In 2014 kreeg hij internationale erkenning toen hij werd opgenomen in de Internet Hall of Fame van de Internet Society.”

Avond van de Digitale EconomieVlnr: Mark Bressers, Erik Huizer: winnaar van de ICT Personality Award 2015,
Lotte de Bruijn en Arie van Bellen (Foto: Tycho Müller)

Digital Impact Award

De Digital Impact Award werd door Tineke Netelenbos uitgereikt aan CityPulse, een pilotproject van Atos in samenwerking met de gemeente Eindhoven. Met CityPulse wordt door de toepassing van onder andere Big Data Intelligence en real time analyse de veiligheid van het Eindhovense uitgaansgebied Stratumseind verbeterd. “Voorspelling van gedrag kan een belangrijke bijdrage leveren aan veiligheid op straat. CityPulse helpt de politie hierbij.” oordeelde de jury. “In de proeftuin Stratumseind in Eindhoven wordt het systeem toegepast in de praktijk. Hierdoor kunnen belangrijke aspecten van het systeem, zoals het waarborgen van privacy, uitgebreid getest worden. De internationale belangstelling voor de proef, onderstreept de potentie van Nederland als proeftuin voor ICT-toepassingen.”

Avond van de Digitale Economie

Vlnr: Tineke Netelenbos, Albert Seubers: winnaar Digital Impact Award met CityPulse van Atos, Lotte de Bruijn en Arie van Bellen (Foto: Tycho Müller)

ICT Milieu Award

Het nieuwe Datacenter High Tech Campus van KPN wint de ICT Milieu Award vanwege de inzet op dalend energieverbruik, ondanks de sterke toename van het dataverkeer in Nederland. Het datacenter maakt daarvoor gebruik van duurzame technologieën. Uit het juryrapport: “KPN heeft ervoor gekozen volledig groene energie uit Nederland te gebruiken. Op de High Tech Campus in Eindoven zal de restwarmte van het nieuwe datacenter nuttig gebruikt worden voor verwarming van andere gebouwen. Ook de cradle-to-cradle aanpak in het ontwerp van het datacenter past in dit duurzaamheidsbeleid. De combinatie van de structurele aandacht voor duurzaamheid en dit soort aansprekende initiatieven zijn belangrijk voor de positie van Nederland als duurzame Digitale Delta.”

Avond van de Digitale Economie
Vlnr: Arie van Bellen, Lotte de Bruijn, Patrick Eshuys: winnaar ICT Milieu Award
met Datacenter High Tech Campus van KP
N, Krista Vaesen en Vivianne Maas
(Foto: Tycho Müller).