Avondklok: wat moet je als werkgever regelen?
Vanaf zaterdag 23 januari tot woensdag 10 februari geldt er een avondklok. Dit betekent concreet dat burgers tussen 21:00 tot 04.30 niet op straat mogen zijn. We horen van leden dat ze zich zorgen maken over continuïteit van vitale diensten.
Wat als jouw werknemers tijdens de avondklok moeten werken?
Als het voor je werknemers noodzakelijk is om in de avond of nacht aan het werk te zijn, dan kan dit. Ook woon-werkverkeer is tijdens de avondklok mogelijk. Er ligt hiervoor een belangrijke verantwoordelijkheid bij de werkgever. Je moet zelf bepalen of de werkzaamheden zodanig noodzakelijk zijn dat een uitzondering geoorloofd is. En je moet hiervoor een verklaring afgeven door middel van een ingevuld formulier.
Hoe werkt deze werkgeversverklaring?
Het formulier dat je als werkgever in kunt vullen wordt door de Rijksoverheid beschikbaar gemaakt. Je kunt dit formulier (straks) vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok. Het formulier kan gelden voor een langere periode. Met andere woorden: je hoeft niet voor elke dag een apart formulier in te vullen.
Het kabinet werkt nog aan een elektronisch formulier. Zodra dat beschikbaar is, wordt dat ook op bovengenoemde pagina aangeboden.
Wat moeten je werknemers zelf regelen?
Naast het werkgeversformulier moeten werknemers nog een tweede formulier voor burgers bij zich hebben. Hierop geven ze zelf aan waarom ze tijdens de avondklok op straat zijn. Dit formulier is (straks) ook te vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok
Hoe zit het met zzp-ers en uitzendkrachten?
ZZP-ers moeten beide formulieren zelf in te vullen. De regels voor medewerkers die via een uitzendbureau of detacheerder aan het werk zijn komen nog online.
Zijn er nog uitzonderingen?
Internationaal goederenvervoer is uitgezonderd van de avondklok en heeft geen formulier nodig om de straat op te gaan.
Heb je nog vragen? Neem contact met ons op en we kijken hoe we je kunnen helpen.