14 mei 2020

Alex de Joode neemt afscheid van NLdigital

Vijf jaar geleden startte Alex de Joode als Public Policy manager bij, toen nog, Nederland ICT. Deze maand neemt hij afscheid van NLdigital. Ben je benieuwd op welk wapenfeit hij het meest trots is, en hoe hij de rol van de digitale sector na COVID-19 ziet? Lees en kijk dan mee.

Vertel eens, je hebt nieuws voor ons.

“Dat klopt. Eind mei 2020 ga ik NLdigital verlaten voor een nieuwe aandaging in Amsterdam. Ik ga terug naar de internetindustrie: naar de Amsterdam Internet Exchange. Daar word ik de Regulatory Affairs, Risk & Compliance Officer.”

Hoe kijk jij terug op de afgelopen 5 jaar bij NLdigital?

De afgelopen vijf jaar is veel gebeurd bij NLdigital. Een opvallend voorbeeld daarvan is de naamsverandering: “In de vijf jaar die ik bij de vereniging heb gewerkt, heb ik de vereniging zien veranderen. Allereerst natuurlijk van naam: van Nederland ICT naar NLdigital. En daarnaast zijn de leden de afgelopen jaren steeds centraler gaan staan. Dat is een mooie beweging, waarbij de rollen binnen het bureau zijn verschoven. Waar ik, net als de andere beleidsmedewerkers, eerst een eigen secretaresse had, is dat aangepast. In plaats daarvan zijn functies zoals een hoofd ledenzaken en een communitymanager toegevoegd in het team.”

Ook inhoudelijk zijn er mooie successen behaald: “Ik wil er graag twee uitlichten. Het Digital Trust Center hebben wij voorgesteld, doorontwikkeld met de leden en uiteindelijk via de politiek ook voor elkaar gekregen. Nu heeft het DTC een goede plek gekregen in het cybersecurity ecosysteem in Nederland. Daar mogen we trots op zijn! Daarnaast zijn er veranderingen geweest in de intermediary liability wetgeving (DSA) van Europa. Daar heb ik aan mogen bijdragen via Digital Europe: ik probeerde de platformen en rechthebbenden samen te brengen achter één standpunt. Dat heeft 4 maanden geduurd, maar is gelukt!”

Hoe kunnen we op de hoogte blijven over cybersecurity & privacy?

Alex was binnen NLdigital met name actief op onderwerpen rondom cybersecurity en privacy. De meeste onderwerpen worden vanaf 1 juni gemonitord door collega’s binnen NLdigital. “Jelmer Schreuder gaat zich bezig houden met onderwerpen rondom cybersecurity. Dat zijn onder andere het Digital Trust Center, de cybersecurity commissie en een aantal andere werkgroepen. Irvette Tempelman gaat een groot gedeelte van de juridische beleidsissues rondom internet en aansprakelijkheid op zich nemen. Dat zijn bijvoorbeeld intermediary liability (DSA), Digital Europe en EuroIspa.”

Wat ga je het meest missen aan je werk bij NLdigital?

De tafelvoetbaltafel wordt in normale tijden dagelijks veelvuldig gebruikt door de bureaumedewerkers van NLdigital. Maar niet door Alex. “De voetbaltafel ga ik inderdaad niet missen – dat speelde ik toch nooit. Maar de personen in de organisatie ga ik wel missen. NLdigital is voor mij een soort familie. We letten op en zorgen voor elkaar. Dat bleek wel toen ik een half jaar bij NLdigital werkte: ik kwam na ziek te zijn geweest weer op het werk, en werd al snel weer naar huis gestuurd. Lotte (de Bruijn, directeur bij NLdigital, red.) zei ‘je komt pas terug als je beter bent’. En dat is typerend voor het familiegevoel.”

In Alex’ werk speelden de leden een centrale rol. Alex: “Het contact met leden ga ik ook missen. Er zijn veel slimme mensen met leuke ideeën met wie wij samenwerken. En als we iets doen met die ideeën, kunnen we daadwerkelijk delen van Nederland veranderen.”

Hoe zie jij de rol van de digitale sector na de COVID-19 periode?

De afgelopen weken werken we in Nederland, en wereldwijd, meer dan ooit thuis. De digitale transformatie is in een stroomversnelling gekomen. “Door Covid-19 is digitalisering van de samenleving een topprioriteit gemaakt. Zoals ook Rutte in zijn persconferenties aangeeft, zal thuiswerken een standaard blijven. Bedrijven zullen daar op moeten gaan inzetten. Daarvoor moeten processen gedigitaliseerd én gedecentraliseerd worden: je moet niet alleen vanuit kantoor, maar ook vanuit huis kunnen werken. En dat vraagt om omdenken. Hoe digitaliseren we vervoer? Hoe weten we dat er kantoorplekken vrij zijn? Kunnen we in de zorg op afstand diagnoses stellen? Of doktersbezoeken digitaliseren? Dat zijn vragen die voorheen niet urgent waren, maar waarvan door deze crisis wel de zoektocht naar antwoorden is gestart.”

Wil je nog iets kwijt?

Alex sluit zijn interview af met een bedankje aan iedereen met wie hij de afgelopen jaren samenwerkte: “Ik wil iedereen bedanken voor de prettige samenwerking. Ik ga de medewerkers van NLdigital missen, net als mijn vaste contactpersonen – waarvan ik een aantal ook in mijn nieuwe functie nog ga tegenkomen. Het waren vijf leuke jaren. Dank jullie wel!”

NLdigital zoekt een nieuwe beleidsadviseur

Heb jij interesse om het beleidsteam van NLdigital te komen versterken? Bekijk dan zeker de vacature die momenteel open staat.

Bekijk het interview als video