10 vragen en antwoorden over Data Pro certificering

AVG, PRIVACY

Het Data Pro Certificaat is het keurmerk voor professionele verwerkers van persoonsgegevens. De onafhankelijke certificering is gericht op het versterken van pricacybewust gedrag binnen organisaties en is gebaseerd op de Data Pro Code, de Avg-gedragscode van NLdigital die is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Verwerkers die zich houden aan deze code, kunnen dit aantonen door zich te laten certificeren. Certificering is toegankelijk voor alle verwerkers van data die werkzaam zijn in de digitale sector. Maar hoe gaat dit proces van certificering in z’n werk, wat zijn de kosten en waar te beginnen? Onze jurist Henk Bethlehem beantwoordt 10 veelgestelde vragen over Data Pro certificering. 

Publicatiedatum: 12 oktober 2021

Waarom zou ik mijn bedrijf laten certificeren?

Dat is een goede vraag. Je kunt ook zonder een Data pro Certificaat aan de Avg voldoen. Maar met Data Pro certificering draag je uit naar je klanten dat je een externe auditor hebt laten toetsen dat je als verwerker volgens de wet- en regelgeving handelt. Dit wekt vertrouwen bij je klanten en partners. Het is altijd goed om extern te laten toetsen of je je documenten en processen op orde hebt.

Hoelang duurt het certificeringsproces?

Dat hangt ervan af. Het ene bedrijf is verder met implementatie van de Avg dan het andere. Je zult tijdens het proces bepaalde informatie moeten aanleveren over je bedrijf en de manier waarop je met persoonsgegevens omgaat. Op basis van die informatie zullen onze externe auditors je bedrijf gaan beoordelen op verschillende onderdelen. Met twee weken kan het proces van A tot Z klaar zijn, maar het kan ook drie maanden duren. Doe het self-assessment om te toetsen of je aan de Data Pro Code voldoet. Dit is direct een goede voorbereiding op de Data Pro certificering.

Wat kost Data pro certificering?

De kosten hangen af van de omvang van je organisatie en of je lid bent bij ons of niet. Vanaf € 699,- kun je als lidbedrijf al gecertificeerd zijn. Hier is een handig kostenoverzicht te vinden. De kosten variëren van € 699,- voor een lidbedrijf met een personeelsomvang tot 50 medewerkers tot € 5499,- voor een lidbedrijf met meer dan 50 werknemers.

Hoe start ik met Data pro certificering?

Dat kun je het beste doen door ons gratis oriëntatiepakket aan te vragen. Daarin staan handige Avg-tips, maar ook welke informatie nodig is voor de externe auditors om je certificeringsaanvraag in behandeling te nemen.

Waar kan ik mij laten certificeren?

Dat kan eenvoudig, door je hier op te geven. Na inschrijving ontvang je een totaalpakket om je organisatie voor te bereiden op de certificering. Als jouw organisatie er klaar voor is, kun je direct starten met certificering.

Stel ik heb het oriëntatiepakket aangevraagd, hoe gaan we dan verder?

Je kunt dan gebruikmaken van onze standaardverwerkersovereenkomst en juridische handleiding om de Avg verder te implementeren. Na die stap ben je in principe klaar om certificering aan te vragen. Als je wilt kun je ook eerst nog onze juristen om hulp vragen.

Is er verschil tussen Data pro certificering voor mkb’ers en voor grote bedrijven?

Er is geen verschil voor wat betreft het keurmerk dat je kunt ontvangen. Die is gelijk voor zowel grote als kleine organisaties. Het verschil zit in de audit. Bedrijven met een omvang vanaf 50 werknemers, worden ook op locatie geaudit.

Welke certificering kan ik het beste kiezen: ISO- NEN- of Data Pro?

We schreven hier eerder een artikel over, die je hier kunt teruglezen. In het artikel worden ISO- en NEN-normen vergeleken met het Data Pro Certificaat. Als je hier vragen over hebt, dan kun je contact opnemen met onze juristen.

Hoelang is het Data pro Certificaat geldig?

Het certificaat is één jaar vanaf het moment van uitreiken geldig. Na een jaar kun je opnieuw het certificeringsproces doorlopen.

Is Data Pro certificering een Avg-certificering?

Als gecertificeerde laat je zien dat je voldoet aan de eisen uit onze Gedragscode. Een ‘echte’ Avg-certificering is er momenteel nog niet. De AP heeft aangegeven dat de Raad voor Accreditatie op termijn certificatie-instellingen zal accrediteren om Avg-certificaten te verlenen. In dit artikel vind je meer uitleg over dit onderwerp.

Is data van klanten bij jou in goede handen? Maak dit eenvoudig aantoonbaar en inzichtelijk met het Data Pro Certificaat!