We kijken met trots terug op 2019!

Terugblikken is altijd lastig, want wat ga je kiezen? Er is zo veel gebeurd in 2019! Zo veel interessante ontmoetingen met leden, ministers, Kamerleden, journalisten en andere mensen die betrokken zijn bij digitaal Nederland. Ik mocht namens onze sector spreken in podcasts, op TV, op conferenties en aan ronde tafels. We lanceerden gedragscodes, nieuwe producten en diensten.

En oh ja: we veranderden van naam, openden ons nieuwe kantoor en werkten achter de schermen hard aan een toekomstbestendige branchevereniging voor de digitale sector.

Gelukkig hoef ik niet te kiezen: we hebben alle collega’s van NLdigital gevraagd hun persoonlijke hoogtepunten van 2019 te noemen. Het resultaat vind je hieronder. Een mooi overzicht van wat we als vereniging allemaal doen en hoe leuk en divers het is om voor de digitale sector te werken. 2020 wordt een waanzinnig mooi jaar!

Onze highlights van 2019 volgens het team van NLdigital

Invloed op Copyright Directive

Als wetgeving wordt aangenomen in Europa, dan is dat pas een eerste stap in een lang traject. In Nederland wordt namelijk zelf invulling gegeven aan de implementatie van die wetten. Maar hoe? Alex de Joode is Public policy manager en spant zich in om wetgeving passend te maken voor onze digitale achterban. In 2019 zette hij zich in voor een correcte invoering van de Copyright directive. In de video geeft hij je een kijkje achter de schermen van dit traject.

Trots op ons vernieuwde team

In 2019 hebben we meerdere nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Ilse Bijman leidde de zoektocht naar deze nieuwe aanwas: “Het was  bijzonder om de gesprekken te mogen voeren en nieuwelingen te verwelkomen. Maar écht blij werd ik van de fijne manier waarop onze bestaande teams de nieuwe collega’s telkens weer een warm ontvangst gaven..”

Blijven ontwikkelen als organisatie

Veel van de personeelswisselingen vonden in 2019 plaats binnen team Operations. Barbara Vroon, zelf al bijna 20 jaar werkzaam bij NLdigital, heeft alle collega’s een warm ontvangst gegeven en de nodige kennis overgedragen. Barbara: “Het mooie aan de wisselingen van mijn collega’s is dat het ervoor zorgt dat we als organisatie steeds blijven vernieuwen. We herontdekken wie wat doet en hoe we samen kunnen werken. Voorheen deed operationeel alles, en nu hebben we meer de keuze gemaakt wat we wel of niet doen.”

Odette Agbodza is een van de nieuwe collega’s binnen dit team: “Ik ben bij de vereniging gaan werken toen ze net verhuisd waren naar Breukelen. Als ik er nu op terugkijk, was dat een goede timing. Omdat het voor iedereen nog wennen was om te gaan werken op deze nieuwe locatie, vond ik het inwerken minder spannend dan ik had verwacht. Samen met Barbara en Ilse heb ik de ontvangst van gasten en het beantwoorden van telefoontjes mogen vormen naar iets dat ook bij mij als persoon past. Fijn dat er naar al je ideeën wordt geluisterd!”

Dat is ook een van de eerste dingen die Erica Geering, de nieuwe directieassistent, noemt over haar werk bij NLdigital: “Ik werk sinds eind 2019 bij NLdigital en vanaf het eerste moment werden mijn suggesties serieus genomen en opgepakt. Dat is natuurlijk super om te ervaren! Sowieso vond ik dat ik met open armen ben ontvangen in het team. En Lotte stuurde me in haar vakantie een welkomstvideo. Toen wist ik dat ik een goede keus had gemaakt!”

Veel kennisoverdracht van bestaande collega’s

Jelmer Schreuder en Sico van der Kamp zijn ook nieuwe collega’s uit 2019. Jelmer houdt zich in het beleidsteam bezig met onderwijs, arbeidsmarkt & platformeconomie. Daarnaast legt hij voor onze leden de link met de politiek in Den Haag. Sico is begonnen als werkstudent op de afdeling juridisch advies, en is na zijn afstuderen jurist geworden: “Dit werk bij NLdigital was voor mij de perfecte manier om te ontdekken wat ik in de toekomst wil gaan doen. Bijzonder was dat ik zelf mijn functie heb mogen vormgeven, omdat ik de eerste werkstudent binnen het team was. Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd van de andere juristen en over het werken binnen een vereniging. Dat ga ik in 2020 ergens anders toepassen. Ik heb namelijk besloten dat ik me wil gaan richten op de advocatuur. Een nieuwe werkstudent krijgt de kans om naast zijn studie werkervaring op te doen. Aanrader!”

Een mooi compliment als collega’s voor ons kiezen

Ilse concludeert: “Het is iedere keer weer een mooie uitdaging om te zorgen dat we ons team weer aanvullen met mensen die bij ons passen. Dit jaar is het meerdere keren gelukt, en daar ben ik erg trots op. Werkzoekenden hebben veel banen om uit te kiezen, waardoor het een mooi compliment is dat ze kiezen voor onze vereniging.”

Altijd interessante workshops voor leden

Als lid van NLdigital heb je ongetwijfeld al eens een workshop van ons bijgewoond. Veel van deze workshops worden georganiseerd door Ellen Klomp, Adviseur ledenzaken: “Weten wat er speelt bij onze leden en daar de juiste sprekers, werkvormen en randvoorwaarden voor bepalen. Dat is zó leuk om te doen! In 2019 heb ik tientallen workshops georganiseerd, waaronder de succesvolle workshop Doing business in the US, speciaal voor onze leden die zaken (gaan) doen met de Verenigde Staten..”

Workshops op basis van actuele vragen

Een deel van de workshops wordt in de start van het jaar al bepaald, omdat ze betrekking hebben op lopende dienstverlening. Deze worden aangevuld op basis van actualiteit: “Dagelijks spreek ik vele leden die vragen hebben over het lidmaatschap of hun bedrijfsvoering. Die vragen onthoud ik, om later te gebruiken bij het organiseren van workshops. Dan probeer ik een link te leggen tussen de vragen die worden gesteld, en de expertise die beschikbaar is om daar toelichting op te geven. Vaak spar ik samen met collega’s of we connecties hebben die kunnen inzoomen op een van de onderwerpen.”

 

Gebruik maken van je netwerk

Een van de workshops van 2019 was de succesvolle workshop Doing business in the US, speciaal voor onze leden die zaken (gaan) doen met de Verenigde Staten: “In dit geval heb ik een externe jurist weer aangesproken, omdat zijn vorige workshop bij ons ook een succes was. Zijn expertise was erg to the point, met goed antwoord op praktische vragen. Hij bood daarnaast ook concreet juridische documenten die voor onze leden gebruikt konden worden. Voor mij was dit een waardevolle bijeenkomst, omdat het mensen echt verder hielp. In 2020 gaan we de workshop dan ook zeker herhalen!”

De juiste inschrijvingen

Bij een actueel onderwerp en goede spreken hoort uiteraard nog de praktische uitwerking in locatie & werkvorm. Zeker zo belangrijk is echter het onder de aandacht brengen van het evenement bij de juiste personen. Ellen: “Je kunt je als lid én niet lid inschrijven voor onze workshops en bijeenkomsten. Voor iedereen proberen we inzichtelijk te maken dat in ons netwerk expertise zit waar je via ons toegang toe hebt en waar je zonder niet was gekomen. Daardoor komen mensen ook weer terug.”

Oprichting Platformcollectief

Er was ook in 2019 veel aandacht voor de rol van platforms in onze economie en samenleving. VNO-NCW startte een werkgroep om tot een notitie over platforms te komen. Onze voorzitter Ernst-Jan Stigter werd gevraagd als voorzitter. René Corbijn: “Toen hebben we contact gezocht met platformpartijen in Nederland, want je kunt geen notitie schrijven zonder de platforms zelf te betrekken…”

Een aantal grote platforms was al lid van NLdigital, maar anderen nog niet. René: “Ze waren allemaal enthousiast over onze uitnodiging om mee te praten. Niet achter de schermen, maar gewoon publiekelijk. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de oprichting van een nieuw Platformcollectief, waarin acht platforms samen de dialoog aangaan met beleidsmakers en publiek.” Het nieuwe collectief is in december gelanceerd. Het eerste wapenfeit is een onderzoek naar de impact van platforms op de economie en samenleving, dat in januari overhandigd wordt aan staatssecretaris Mona Keijzer.

Goede Avg-dienstverlening bieden

Toen de nieuwe privacywetgeving geïmplementeerd zou gaan worden, wilden onze juristen niets liever dan onze leden bij de uitrol daarvan ondersteunen. Sylvia Huydecoper was initiatiefnemer van onze Avg-dienstverlening Data Pro: “We hebben een super praktische en makkelijk te gebruiken gedragscode, verwerkersovereenkomst én certificering speciaal voor verwerkers ontwikkeld, in nauw contact met de Autoriteit Persoonsgegevens. Daar zijn we trots op!”. In de video hoor je van Sylvia zelf hoe ze dit traject heeft doorlopen & ervaren.

Meer aandacht voor inclusie in de ICT

Het aantal vrouwen in onze sector is bijzonder laag, zeker als je het vergelijkt met andere landen. In 2019 heeft Lotte de Bruijn zich extra ingezet om aandacht te vragen voor dit probleem. Lotte: “De digitale transformatie kan alleen slagen als die inclusief is. Digitalisering is van iedereen, voor iedereen en met iedereen…”

Diversiteit en inclusie zouden bij elk bedrijf op de agenda moeten staan. Niet alleen omdat iedereen gelijke kansen verdient, maar ook omdat we daar als digitale sector enorm profijt van kunnen hebben. Lotte sprak hier onder andere over in interviews en in een keynote op The Next Women track van TNW Conference. In haar speech op de Avond van de Digitale Economie legde ze uit waarom een quotum voor vrouwen in de top van bedrijven noodzakelijk is. Lotte: “Ik vond mezelf nooit zo’n feminist, maar in 2019 ben ik me veel actiever uit gaan spreken over dit onderwerp. Dit is echt iets waar we het binnen onze sector over moeten hebben. En dan vooral niet met alleen maar vrouwen: juist de mannen moeten zich laten horen!”

Een nieuwe naam en huisstijl

Met een verschuiving in de sector van ICT naar digitaal, was het ook voor onze vereniging tijd voor een nieuwe, beter passende naam. Op de Strandborrel werd ‘ie onthuld: NLdigital. Communicatieadviseur Anouk de Bresser verantwoordelijk voor de uitrol van deze nieuwe naam – en bijbehorende huisstijl: “Pas toen Marjolein en ik op zoek gingen, zagen we op hoeveel plekken een huisstijl terug te vinden is..”

Een huisstijl ontwikkelen doe je samen

Bij het ontwikkelen van een huisstijl ga je een intensieve en langdurige samenwerking aan met een ontwerpbureau. Anouk: “Daarom zijn wij ons traject gestart met meerdere kennismakingsgesprekken, zodat we wisten dat het bureau niet alleen goede ideeën had, maar dat er ook een goede klik was. We kozen uiteindelijk voor David uit Uden. Zij begrepen direct de shift die we wilden maken met onze naamsverandering en hadden toffe visuele uitwerkingen.”

Echt overal veranderingen doorvoeren

Het hebben van een huisstijlconcept is slechts stap één. De grootste uitdaging van dit project was dat onze oude huisstijl ‘overal’ leek terug te komen. Er moesten daarom veel nieuwe ontwerpen worden gemaakt en aanpassingen worden doorgevoerd. Webredacteur Marjolein Patist was daar van grote toegevoegde waarde. Marjolein: “Meerdere keren hebben we met collega’s overleg gehad over de zaken die aangepast moeten worden. Sowieso was de aanpassing van de website een grote onderneming, en daarnaast doken steeds weer andere documenten en producten op in de oude huisstijl. Het was een grote – maar leuke – uitdaging om echt óveral de veranderingen door te voeren vóór 1 oktober.”

Trots op de nieuwe uitstraling

En het is gelukt. Van de pennen tot aan de wifi-bordjes: alles is NLdigital. Anouk: “We zijn er supertrots op dat we het voor elkaar hebben gekregen. Het is een mooi compliment dat onze leden aangeven dat ze onze nieuwe naam en huisstijl beter passend en fris vinden. En daarnaast zien we in de zoekresultaten dat onze oude naam steeds minder gebruikt wordt door externen, zijn we sinds kort ook vanaf de A2 zichtbaar met onze pandbelettering én krijgen we binnenkort een nieuwe ledenportal in nieuwe huisstijl.”

Continu monitoren van Brexit-soap

Gaat de Brexit er wel of niet komen? Wanneer is het zover? Wat gaat het betekenen voor onze achterban? In 2019 hebben we ons deze vragen vaak gesteld en zodra het kon actie ondernomen. Alex de Joode, Public Policy Manager, en Irvette Tempelman, Juridisch adviseur, namen deze taak op zich. Irvette: “Het proces rondom de Brexit laat zich kenmerken door plottwists en veranderingen. Voor onze leden betekende dit veel onzekerheid: zij wisten niet hoe de zaken rondom bijvoorbeeld data-uitwisseling geregeld zouden worden..”

Onzekerheid benoemen

Alex: “Wat voor ICT-bedrijven in Nederland en de rest van Europa precies de kansen en bedreigingen van de Brexit zouden zijn, hing sterk af van de uitkomst van de onderhandelingen. Tot een overeenkoms vaststond, was er veel juridische onzekerheid. Daarom hebben allereerst een oproep gedaan aan de AP om controles van Nederlandse bedrijven uit te stellen. Het was onmogelijk voor onze achterban om zich voor te bereiden op een nog onbekend scenario. Voortdurend bleven we onze achterban updates geven over de stand van zaken, en legden we uit wat dit voor hen zou betekenen.

Leden begeleiden

Irvette vervolgt: “Toen was daar het moment dat Boris Johnson werd gekozen als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Het no-deal scenario werd steeds waarschijnlijker, en dit zou onder andere gevolgen hebben voor de data-uitwisseling met het VK. Het VK zou een ‘derde land’ worden en de regels van de Avg zouden niet meer gelden. Op dat punt heb ik een Brexit-toolkit ontwikkeld voor onze achterban, met daarin tools om zich voor te gaan bereiden op dit scenario. Deze toolkit is volop gedownload.”

Breder inzichten delen

Wat Irvette nog het meest bijstaat, is haar bijdrage aan de podcast Brexit Wake-up Call, een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “In deze podcast stonden persoonsgegevens centraal. Het was bijzonder om een groot publiek inzicht te kunnen bieden in de samenhang tussen de Brexit, persoonsgegevens en de Avg. Dat zou ik zo wéér doen!”Je kunt de podcast nog terugluisteren via Spotify. Uiteraard blijven we ook in 2020 de actualiteiten rondom de Brexit voor jullie volgen.”

Ondertekening Klimaatakkoord

In oktober tekende NLdigital namens de digitale sector het Klimaatakkoord. Onze duurzaamheidsexpert Jeroen van der Tang was betrokken bij de totstandkoming van het akkoord. Het zetten van onze handtekening is voor hem een mijlpaal, maar ook een startpunt voor verdere actie. “In de uitvoeringsfase wordt het pas echt interessant…”

Dubbele rol voor digitale sector

In de eerste plaats hebben we onze eigen ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Jeroen: “Ik ben echt trots op de resultaten die we nu al hebben behaald. Als sector zijn we er in geslaagd om ons energieverbruik los te koppelen van de explosieve groei aan data. Daarnaast is de energie die we verbruiken grotendeels afkomstig uit duurzame bronnen.”

Maar de echte winst is volgens Jeroen te behalen bij andere sectoren: “Slimme inzet van ICT kan in andere sectoren veel meer energie besparen dan wij als sector zelf verbruiken. We gaan in 2020 ons best doen om bedrijven in de bouw, mobiliteit en energie te laten zien hoe digitalisering hen helpt de doelen van het Klimaatakkoord te behalen.”

De eerste Ethische Code AI van Europa

Binnen NLdigital is er een Denktank Ethiek, bestaande uit een representatieve groep leden, en een Digitaal Ethische Raad met externe experts uit de wereld van de ethiek. In overleg met beide organen ontwikkelden we in 2019 een Ethische Code AI. Dirk van Roode coördineerde de totstandkoming van de code: “We namen een voorschotje op Europese richtlijnen voor ethiek en AI. Voor zover ik weet zijn we de eerste branche in Europa met een dergelijke gedragscode…”

De Ethische Code AI werd in maart op de Conferentie Nederland Digitaal overhandigd aan staatssecretaris Keijzer. Dirk: “We hadden de code symbolisch op een spiegel laten afdrukken, want de code draagt er hopelijk aan bij dat ondernemers in onze sector zichzelf in de ogen kunnen blijven kijken.”

Het lanceren van de code is pas het startpunt. Dirk: “Zo’n ethische code is natuurlijk een levend document. In overleg met de denktank en de externe raad blijven we hem updaten. Daarnaast gaan we kijken hoe we kunnen zorgen dat met name kleinere bedrijven de code in de praktijk goed kunnen toepassen.”

Daarvoor was het nodig een stap terug te doen en eerst te onderzoeken wat er in de Nederlandse digitale sector wordt ontwikkeld aan AI-toepassingen en tegen welke ethische vraagstukken bedrijven daarbij aanlopen. Arnoud Nederpel, student aan de TU Delft, wilde dat onderzoek doen in het kader van zijn masterscriptie Management of Technology. Dirk: “De eerste resultaten van zijn onderzoek zijn veelbelovend. Dat gaat ons zeker helpen om de Ethische Code AI in 2020 verder vorm te geven.”

Meer focus door gezamenlijke Strategy Building Day

Digitalisering is overal. Als verenigingsbureau is het dan ook een doorlopende uitdaging om de focus te behouden. Hoe kies je de projecten die de meeste waarde hebben voor je organisatie en waar je de meeste impact en zichtbaarheid mee creëert? Rowan Huiskes organiseerde in 2019 voor het eerst een gezamenlijk ‘Building Day’ om die vraag te beantwoorden: “We hebben veel geleerd van onze leden…”

Rowan: “Een serieus bedrijf denkt na over haar strategie op langere termijn. We hebben er vorig jaar voor gekozen om dat echt met z’n allen te doen. Dus geen aparte plannen voor communicatie, of de juristen, maar een gezamenlijke focus. Ik ben echt heel trots op hoe creatief en innovatief alle collega’s zijn en hoe ze samen hun schouders eronder zetten om onze vereniging te laten groeien.” Het afgelopen jaar heeft NLdigital zich flink ontwikkeld op het gebied van strategie, planning en interne processen. Rowan: “Daarvoor hebben we veel gekeken naar best practices van onze leden. De digitale sector is heel goed in innovatie en het bewaken van de strategische focus.”

Nog representatiever door ledenwerving

Else van Nieuwkerk had als Hoofd Ledenzaken een bijzonder wervingssucces: het Platformcollectief werd opgericht. Else: “We hoorden van platformorganisaties die lid waren bij NLdigital dat er behoefte was zich te verbinden met andere platforms. Daarvoor moesten ze nog wel lid worden…”

In de video hoor je hoe Else dit aangepakt heeft.

Aandacht voor uitwerking Avg op onze leden

Inge Bremmer en ons team van juristen hadden ook in 2019 hun handen vol aan de Avg. En dat bleef niet bij advies over compliancy. Inge: “Als zo’n wet er eenmaal is, duurt het nog jaren voor de definitieve vorm er is. Voor ons biedt dat gelegenheid om de wet op punten nog aan te scherpen en te verbeteren…”

The devil is in the details, zeker bij zo’n complexe wet als de Avg. Zo was er nog onduidelijkheid over wat bedrijven precies bij moesten houden over de verwerking van persoonsgegevens. Inge: “Bedrijven moeten sommige dingen alleen bijhouden voor het geval de Autoriteit Persoonsgegevens er om vraagt. Vooral voor kleine ondernemers is dat een buitensporige administratieve last. Dat hebben we met succes aangekaart.”

Een ander belangrijk punt was het doorbelasten van boetes. We hoorden van leden dat hun klanten in contracten lieten opnemen dat boetes van de AP doorbelast konden worden naar hun IT-leverancier. Inge: “Dat is echt onterecht. De toezichthouder hanteert al het principe van ‘de vervuiler betaalt’, dan moeten klanten dat niet al vooraf doorschuiven naar hun leveranciers.” We deelden deze zorgen met minister Dekker (Justitie en Veiligheid), die het gelukkig met ons eens was en beloofde dit aan te kaarten.

Een drukbezochte housewarming

Het jaar begon met de opening van ons nieuwe kantoor in Breukelen. Minoe de Bruin organiseerde de housewarming, waar een kleine 200 leden en relaties van NLdigital op af kwamen. Volle bak dus, met een mooie mix van bestuursleden, young professionals en nieuwsgierige medewerkers van lidbedrijven. Minoe: “De sfeer was goed. Het is super leuk om te zien hoe betrokken de leden zijn. Dit soort events zijn voor mij ook een mooie gelegenheid om leden met elkaar in contact te brengen.”

Het onderwijs wordt steeds digitaler

NLdigital pleit al jarenlang voor opname van digitale geletterdheid in het onderwijs. In 2017 werd daar een belangrijke horde voor genomen en werd digitale geletterdheid opgenomen in het regeerakkoord. Daarmee was de strijd nog niet gestreden: de plannen moesten toen nog uitgewerkt worden. Jelmer Schreuder zette zich in om het nieuwe curriculum zo snel en goed mogelijk werkelijkheid te maken: “Iedereen moet mee kunnen komen in de digitale revolutie!”

We gaven namens de digitale sector onze feedback op het conceptvoorstel voor Digitale Geletterdheid. Onze Commissie Onderwijs ging mee op studiereis naar Denemarken om te leren van hun voorbeeld. Jelmer: “Deze curriculumvernieuwing is een grote verandering. Het is ook een vernieuwing die hard nodig is. Eigenlijk is het onbestaanbaar dat kinderen nog steeds opgeleid worden zonder digitale vaardigheden. We hebben geen tijd te verliezen.”  Eind dit jaar riepen wij de Tweede Kamer op om vaart te maken met het nieuwe curriculum. Deze noodkreet werd door ruim 60 directeuren van digitale bedrijven ondertekend.

In de tussentijd wordt er vanuit onze sector al veel ondernomen om digitale geletterdheid onder leerlingen te bevorderen. Zo wordt ook de huidige generatie leerlingen beter voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst. Jelmer: “We startten daarom in 2019 ook met een inventarisatie naar alle manieren waarop bedrijven nu al kunnen bijdragen aan digitalisering van het onderwijs. Daar publiceren we begin dit jaar de resultaten van, zodat andere scholen en bedrijven daar van kunnen leren.”

Iedereen gesetteld in het nieuwe kantoor

Bij een verhuizing naar een nieuw kantoor zijn altijd onverwachte hobbels in de weg. Odette Agbodza en Ilse Bijman kregen in 2019 onder andere te maken met parkeerperikelen, een haperend klimaatsysteem en een mysterieuze ruis in het plafond. En dan waren we nog huurdersvergaderingen, eindeloze discussies met elektriciens en onverwachte lekkages. Odette: “Maar uiteindelijk is alles opgelost, met als kers op de taart eindelijk onze naam in grote letters op de gevel…”

Ilse: “De overgang van losse kantoortjes naar één grote ruimte was ook even wennen. Maar het  pakt goed uit. Er is veel meer interactie tussen de verschillende teams. En ook tussen het bureau en leden. Je kunt nu bij de koffieautomaat even snel een praatje maken met één van de leden die op bezoek is. Dat is echt leuk.”

Er kwamen in 2019 een kleine duizend leden over de vloer voor workshops, vergaderingen en borrels.  Odette: “Het was even uitvinden hoe we dat het beste konden managen. Er waren begin 2019 ook nog wat collega’s die vertrokken en interne veranderingen. Uiteindelijk heb ik oude checklists erbij gepakt en ben ik gewoon dingen gaan doen. Ik ben wel trots op hoe we het allemaal met elkaar voor elkaar hebben gekregen.”

Een nieuwe Avond van de Digitale Economie

Na vijf edities van de Avond van de Digitale Economie waren we toe aan vernieuwing. Tim Toornvliet was betrokken bij de nieuwe opzet: “We hebben het evenement helemaal teruggebracht naar de kern: in ontspannen setting netwerken met collega CEO’s uit de digitale sector.” Uit feedback van leden bleek namelijk dat ze dat element het meest konden waarderen aan de Avond van de Digitale Economie. Tim: “Het was wel spannend: geen awards meer, een korter programma en vooral een veel kleinere gastenlijst. Maar de reacties van de ruim 100 aanwezigen waren positief, dus we gaan zeker door met deze opzet.”

Wil je meer weten?

We vertellen je heel graag meer over ons 2019 en onze plannen voor 2020. Neem contact op met ons via 0348 – 49 36 36, of meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief.