16 maart 2023

Bijeenkomst Raad van Anders: digitaal veilig Nederland

CYBERSECURITY

Wanneer

12 april

Locatie

NLdigital

De Corridor 5

Breukelen

Kosten

-

Misschien heb je het al gehoord: er komt een Europees pakket aan maatregelen aan om ervoor te zorgen dat bedrijven hun cybersecurity beter op orde hebben. Dat heeft grote impact op de ICT-sector. Op woensdagmiddag 12 april organiseren we daarom een bijeenkomst voor CEO’s van lidbedrijven over twee van deze wetten, de NIS2 en CRA. 

Wat zijn die wetten überhaupt? Wat zijn de gevolgen op onze sector? Wat is er al besloten en wat nog niet? Wat wordt het standpunt van NLdigital over deze ontwikkeling?

Wat is er aan de hand?

Als digitale sector staan wij vooraan in het strijdtoneel van cybersecurity. Als leveranciers van de infrastructuur, de hardware en de software, als adviseurs en als integratiespecialisten verzorgen de leden van NLdigital het ecosysteem dat Nederland draaiende houdt. Maar dat ecosysteem staat steeds meer onder druk: de werkwijzen van tien jaar geleden voldoen niet meer en terwijl velen hun zaken goed op orde hebben, gaat het ook op veel plekken mis.

Wat gebeurt er nu?

Vanuit de Europese Unie komt er belangrijke nieuwe wet-en-regelgeving aan op het gebied van cybersecurity. Onder andere de tweede Netwerk en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2 of NIS2) die eind 2024 volledig in werking treedt. Daarnaast lanceerde de Europese Commissie hun eerste versie van de Cyber Resilience Act (CRA). Deze twee wetten (en enkele andere zoals de RED en DORA) stellen hoge nieuwe eisen aan de cyberveiligheid van producten en de maatregelen vanuit zowel afnemers als leveranciers in de gehele toeleveringsketen. De gecombineerde impact van deze nieuwe wetgeving zal een omvang krijgen die vergelijkbaar is met de Avg/GDPR.

Wat willen we bereiken met de bijeenkomst?

Denk jij: ‘NIS2, CRA, wat is dat überhaupt?’ We leggen het eerst in de sessie goed uit. Daarna sorteren we voor op eventuele gevolgen voor de sector. Vervolgens vormen we samen een mening. Hoe kunnen we als sector herkenbaar en breed geaccepteerde standaarden ontwikkelen of omarmen? Hoe kunnen we de cyberveiligheid van werkwijzen en producten voor afnemer, ketenpartner en politiek aantoonbaar maken?

Onze experts

Bart Groothuis is sinds twee jaar lid van het Europees Parlement namens de VVD. Hij is daar o.a. als rapporteur actief bezig met de NIB2 richtlijn (NIS2 Directive). Hij was eerder hoofd van het Bureau Cyber Security van het ministerie van Defensie. Daarvoor was hij onder meer medewerker van VVD-Tweede Kamerlid Henk Kamp.

Wout Olieslagers is als advocaat werkzaam bij HVG Law binnen de expertise Digital, Cyber & Privacy. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van privacy-, cybersecurity- en IT-recht. Hij is onder meer gespecialiseerd in internationale gegevensstromen, wetgevings-implementatietrajecten, cybersecurity incidenten en procederen bij toezichthoudende autoriteiten.

Voor wie?

We organiseren deze sessie voor onze Raad van Anders. Dat is een select gezelschap van ca. 25 directeuren van lidbedrijven die zich sterk inzetten voor de vereniging. Zij denken mee over de standpunten van NLdigital. Ook nodigen we experts van buiten uit om onze inzichten te verscherpen.

Iedere bijeenkomst is er plek voor vijf directeuren buiten de Raad van Anders. Directeur en werkzaam bij een lidbedrijf van NLdigital? Meld je dan aan voor deze bijeenkomst en denk met ons mee!

Praktische informatie

Datum: woensdagmiddag 12 april 2023
Tijd: 15.30 – 17.30 uur
Locatie: NLdigital, De Corridor 5, 3621 ZA, Breukelen
Kosten: gratis voor leden en genodigden