Actueel

Column Lotte de Bruijn: ‘Gehaktdag’

Als het om digitalisering gaat, is het in de politiek vaak oorverdovend stil. Tenzij er iets fout gaat. Daarom heeft NLdigital de kersverse Kamercommissie Digitale Zaken gevraagd om hun taak breed op te vatten en digitalisering integraal te bekijken.

Doe mee met de Nederlandse Innovatie Monitor

Wij steunen de Taskforce Infra die een belangrijke rol speelt als aanjager bij de uitwerking en implementatie van het programma ‘Op weg naar een vitale infrastructuur’ van Rijkswaterstaat. Het Economisch Instituut voor de Bouw monitort het gehele programma. Onderdeel hiervan is de Nederlandse Innovatie Monitor. Lees meer en vul hem in.

Brief aan de informateur met vier adviezen namens de digitale sector

De digitale sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van onze economie na de coronacrisis. Maar, dit kan alleen als we blijven investeren in de fundamenten van onze digitale economie. Lotte de Bruijn overhandigde vandaag namens NLdigital een brief aan informateur Hamer met vier adviezen. Lees de hele brief.

Column Lotte de Bruijn: ‘Soevereiniteit’

Het onderwerp digitale soevereiniteit staat hoog op de agenda door de huidige afhankelijkheid van digitale technologie. Maar Lotte de Bruijn spreekt liever van digitale volwassenheid, dat uitgaan van onze eigen kracht zegt ze in haar column in ICT Magazine.

Software engineer Hanneke staat óók voor de klas

“Als ik ook maar één meisje kan inspireren door voor de klas te staan, ben ik blij”, vertelt Hanneke den Ouden, software engineer bij Iwell én gastdocent bij Co-Teach Informatica. Omdat ze geen onderwijservaring heeft, vindt ze het fijn dat ze samen lesgeeft met een ervaren docent, oftewel co-teacher. Lees hieronder hoe dit gaat.

Solution architect Klaas geeft les als gastdocent

“We gaan geen verslagen schrijven, dat is ouderwets. Maar ze moeten wel elke twee weken een demo geven”, vertelt Klaas Heek, solution architect bij Solvinity én gastdocent bij Co-Teach Informatica. Klaas leert zijn klassen in 10 weken wat scrum inhoudt. Lees hoe hij dit aanpakt.

Nieuwe taskforce gaat voor 50% vrouwen in de IT in 2030

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) presenteert vandaag een nieuwe publiek-private Taskforce Diversiteit & Inclusie in de Digitale Sector. De Taskforce gaat zich de komende vier jaar inzetten om doelstellingen en concrete acties te bepalen die diversiteit en inclusie in de digitale sector verbeteren, vergroten en versnellen.

ICK-cao 2021 is beschikbaar

De NLdigital Werkgeversvereniging stelt vanaf nu de definitieve teksten van de ICK-cao 2021 beschikbaar. De teksten zijn de uitwerking van het onderhandelaarsakkoord dat de NLdigital Werkgeversvereniging en de vakbonden, FNV, De Unie en CNV Vakmensen op 6 januari 2021 sloten.

Column Lotte de Bruijn: ‘Zero Trust’

Digitalisering dwingt ons steeds opnieuw oude modellen los te laten en nieuwe te omarmen. Zo was er afgelopen jaar een opleving van het Zero Trust-model voor cybersecurity. Een van de basisprincipes van Zero Trust is: ga altijd uit van een datalek. Wat dat betreft had de GGD wel wat Zero Trust kunnen gebruiken..

Belangrijke stap in onze circulaire ambities

Vanaf vandaag, 1 maart 2021, organiseert Stichting OPEN namens alle producenten van elektrische en elektronische apparaten (EEA) in Nederland de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste. We bundelen dus de krachten met andere productgroepen. Zo zetten we een belangrijke stap in het halen van de aangescherpte doelstellingen en onze circulaire ambities.

Brexit-deal: wat is er afgesproken over data?

Update: op 19 januari heeft de Europese Commissie twee ontwerpadequaatheidsbesluiten gepubliceerd. Nu moet de EDPB een advies geven, waarna de lidstaten hun akkoord kunnen geven. Is dat akkoord er, dan kan doorgifte van persoonsgegevens doorgaan.

De (A)Invloed van de Avg op AI

Artificial Intelligence (AI) biedt kansen voor het oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken. Maar AI-toepassingen brengen ook juridische en ethische vraagstukken met zich mee. Over haar voornemen tot toezicht op de juridische vraagstukken heeft de AP zich recent uitgelaten; let bij het testen van AI op de Avg. In dit artikel een aantal tips om je te helpen navigeren. 

Platformcollectief: standpunt platformwerk

Verschillende platforms bieden via hun sites en apps tegenwoordig de mogelijkheid om vraag en aanbod zeer efficiënt en effectief bij elkaar te brengen; veelal op een manier die zonder het internet nooit mogelijk was geweest. Dit geldt ook voor de arbeidsmarkt.