Actueel

Nu was het WannaCry, volgende keer InTears?

Afgelopen weekend was er wereldwijd veel ophef over een ransomware-aanval met de veelzeggende naam WannaCry. De malware verspreidde zich razendsnel via bedrijfsnetwerken. Getroffen bedrijven konden tegen betaling van $300 aan bitcoins de sleutel krijgen om hun gegijzelde bestanden weer te decrypten. De aanval werd min of meer per toeval een halt toegeroepen. Voor nu, want een nieuwe versie van de malware is alweer in omloop. De maatregelen om dit soort aanvallen te voorkomen zijn niet nieuw. Het is hoog tijd dat ze genomen worden.

Tweede Kamer stemt in met Wet computercriminaliteit III

De wet Computercriminaliteit III, die onder andere de omstreden hackbevoegdheid voor de politie bevat, is dinsdag aangenomen in de Tweede Kamer. De wet kreeg de afgelopen jaren veel kritiek van zowel Kamerleden als security-experts. Nederland ICT vreest dat de bevoegdheid in de praktijk zal leiden tot het niet, of minder snel, delen van belangrijke kwetsbaarheden in software. Dat heeft een negatief effect op de cybersecurity in Nederland en het vertrouwen in ICT.

De cybersecurityspagaat: hoe gaat de overheid om met encryptie en kwetsbaarheden?

De FBI, een Franse minister, het Openbaar Ministerie: de afgelopen maanden klonk herhaaldelijk de klacht van overheden dat ze geen toegang hebben tot versleutelde communicatie van verdachten en (potentiële) terroristen. Tegelijkertijd maken burgers en bedrijven zich zorgen om een wetsvoorstel dat de politie de bevoegdheid geeft om in te breken op computers. Wat is er Lees verder

Opinie Lotte de Bruijn: ‘Veiligheidswetten schaden vertrouwen’

Het kabinet stelt dat ICT onmisbaar is voor onze concurrentiekracht, maar tegelijkertijd liggen er voorstellen bij de Tweede Kamer voor veiligheidswetten die het vertrouwen in ICT ondermijnen. Er is onvoldoende oog voor de nadelige effecten van die veiligheidswetten voor de groei van de digitale economie, vindt Lotte de Bruijn, directeur van brancheorganisatie Nederland ICT.

Kabinet ondermijnt digitale veiligheid en economie

Uitbreiding bevoegdheden politie en inlichtingendiensten is slechte zaak. De overheid zou digitale veiligheid moeten bevorderen, in plaats van het te ondermijnen met twee nieuwe, omstreden wetten. Dat betoogt Nederland ICT, die de tech- en telecomsector vertegenwoordigt. Vorige week waarschuwde een groep vooraanstaande experts op het gebied van digitale encryptie voor de risico’s van het inbouwen Lees verder

‘Hack-bevoegdheid’ politie dreigt Nederland minder aantrekkelijk te maken als vestigingsland

Incidenten op het gebied van informatiebeveiliging ondermijnen het vertrouwen in ICT. Cybercriminelen worden nog te weinig gehinderd. De bestrijding van cybercriminaliteit dient de hoogste prioriteit te krijgen. Hierbij horen ook goede bevoegdheden van de politie. Toch maakt Nederland ICT zich zorgen over het voornemen van de minister van Veiligheid en Justitie om de politie bevoegdheid te verlenen om (heimelijk) computers binnen te dringen op zoek naar belastend materiaal.